Турция изоставя Дарвин, слънцето се върти около земята

10379
Турция изоставя Дарвин, слънцето се върти около земята

Над 70% от пълнолетните турци не дават и пет пари за еволюционната теория на Дарвин. Още през 80-те години на миналия век в учебниците навлезе т. нар. "креационизъм", според който животът на земята е творение на свръхестествен разум, пише "Дойче веле".

Откакто в Турция управлява религиозно-консервативната "Партия на справедливостта и развитието", влиянието на религиозните идеи се засили във всички области, включително в науката и образованието. Така например в началото на тази година премиерът Ердоган оповести, че в бъдеще всички турски ученици ще бъдат "възпитавани като добри мюсюлмани".

Турция разполага артилерия и зенитни ракети на границата със Сирия

Турската армия разположи днес оръдия и зенитни ракети близо до граничен пост със Сирия, където се бият въстаниците и правителствените с...

Официално се твърди, че в училищата ще се преподават и двете теории: еволюционната на Дарвин и т. нар. креационизъм. Представители на турския учителски синдикат обаче се оплакват, че са изложени на силен натиск - както родители, така и училищни власти искали от тях да изоставят дарвинизма. В крайна сметка не всичко в света можело да се обясни с помощта на еволюционната теория.

Назад към Средновековието?

Битката за надмощие между светските и религиозните сили в Турция очевидно е навлязла и в научната сфера. Още преди 3 години турският Съвет за наука и изследвания осуети публикуването на една уводна статия на месечното списание "Bilim ve Teknik" /Наука и техника/, посветена на Чарлз Дарвин. Главната редакторка на списанието беше уволнена. Всичко това кара някои критични наблюдатели да се опасяват, че Турция е на път да се върне във времената на Средновековието. Или както иронично отбелязва един преподавател: "Може би не е далеч времето, когато ще трябва да преподаваме, че слънцето се върти около земята".

Още през 2005 година европейско изследване показа, че няма друга европейска страна, в която толкова малко хора да са убедени в правотата на Дарвиновата еволюционна теория. Едва всеки трети турчин е на мнение, че теорията за еволюционния произход на човека е правдоподобна.

Творецът и молекулите

Държавният орган за надзор над образованието вече оповести, че основно ще преработи и учебните планове на университетите. Учени от природонаучните дисциплини се опасяват, че тогава креационизмът безпрепятствено ще навлезе и във висшето образование. Ибрахим Пирим, преподавател в университета "Celebi" в Измир и отявлен привърженик на креационизма, определено би приветствал подобно развитие. "В еволюционната теория ме дразни твърдението, че молекулите и клетките произволно се съчетават в определени структури. Но това не може да е случайност. Някой творец ще да ги е подредил така", убеден е Пирим.

Редактор: Бойко Пеев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com