Южна Корея не одобрява милитаристичните планове на Япония

13557
Южна Корея не одобрява милитаристичните планове на Япония
Снимка: Getty Images / Guliver

Южна Корея призова Япония да се откаже от усилията за създаване на система за колективна самоотбрана, което заплашва с нестабилност района на Североизточна Азия, заяви говорителят на корейското министерство на отбраната Ким Мин Сок, предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че макар тези стъпки на Токио за разширяване на военната му роля да имат одобрението на Вашингтон, Южна Корея и другите азиатски държави окачествяват тези усилия като ремилитаризация, която предизвиква тревога.

"Всяка страна има право на самоотбрана, но като се имат предвид историческите престъпления на Япония в Североизточна Азия, такива стъпки предизвикват у съседите подозрения в истинските намерения на Токио", подчерта прессекретарят на военното ведомство в Сеул.

След японската окупация на Корейския полуостров в периода 1910-1945 г. в отношенията между Токио и Сеул остават нерешени проблеми и взаимни териториални претенции. Изявлението на говорителя доразвива неотдавнашно изказване на военния министър пред парламента, че японското правителство има право да решава проблемите на самоотбраната стига това да не излиза от рамките на конституцията.

Японският премиер Шиндзо Абе отдавна се обявява за преразглеждане на конституцията от 1947 г. и по-конкретно на тезата, че Токио има право на самоотбрана, но не трябва да го ползва, съобщава агенция Йонхап. По този повод говорителят на южнокорейското военно министерство призова Токио да се откаже от такива "регресивни" изявления и да развива трайни подозрения в съседните страни.

Визитата през декември на премиера Шиндзо Абе в храма Ясукуни, където се пази прахът на над два милиона японски войници и офицери, включително на военнопрестъпници, кара корейците да подозират, че той се стреми към разширяване на ролята на японските сили за самоотбрана извън пределите на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com