Вие знаете ли какво представляват тайните подземни лабиринти на Хамас? Ето - наричат ги "Метрото" и се придвижват в тях с мотоциклети

4988
Вие знаете ли какво представляват тайните подземни лабиринти на Хамас? Ето - наричат ги "Метрото" и се придвижват в тях с мотоциклети
Снимка: принтскрийн/YouTube/The Telegraph

Бивша израелска заложница, държана 17 дни под земята, е първата, която разказва от първо лице за преживяното. Пред германската обществено-правна медийна мрежа АРД 85-годишната Йохевет Лифшиц казва, че е била отвлечена от един израелски кибуц в Газа и после закарана до подземията на Хамас: "Вървяхме километри под земята, беше влажно. Всичко беше в тунели, които се разклоняват, приличаше на паяжина", разказва жената.

Огромна подземна мрежа

Никой не знае колко голяма е въпросната мрежа от тунели. Германското издание цитира близкоизточния военен експерт от Центъра „Моше Даян“ в Тел Авив Харел Чорев. За АРД той казва следното:

Още: Израел: "Хамас" са разположили оперативната си база под най-голямата болница в Газа

„Хамас плаши с твърденията, че подземната мрежа е с обща дължина от около 500 километра. Никой не знае дали това е точно така, но при всички положения става въпрос за гъста мрежа от тунели с множество разклонения, които са свързани помежду си. Две предимства дава тя на бойците от Хамас: те могат да я използват за воденето на сражения или за защита от нападения – като бързо изчезват под земята“.

Смята се, че средствата за нейното създаване са дошли от Катар, Иран и други арабски държави, както и от събирани от Хамас мита върху вносни стоки. С тези пари е изградена уникална подземна инфраструктура, казва още военният експерт. Тунелите са напълно осветени, осигурен е кислород, има въздушни филтри, храна, вода и т.н. - всичко необходимо, което позволява да се пребивава дълго време под земята. "Знаем още, че вътре в тунелите те се придвижват с мотоциклети", добавя Чорев.

Ракетни установки, които остават невредими

Според военни експерти бойците на Хамас остават напълно боеспособни, благодарение на подземното съоръжение. Това е и причината толкова много техни установки за изстрелване на ракети да остават невредими - въпреки масираните израелски бомбардировки. Оръжейните скривалища в тунелите вероятно са добре запълнени, а командните центрове - изцяло функциониращи. Тунелите позволяват на бойците на Хамас да се появява от нищото и да нападат в гръб израелските военни.

Още: Екип на Червения кръст влезе в Газа за първи път от началото на войната

През 2014 г., след последната голяма война в Газа, израелската армия унищожи 30 такива тунела, които бяха прокопани чак до Израел. Оттогава насам Израел използва преградни съоръжения на голяма дълбочина и най-модерни технологии, като например топлинни сензори, с които се опитва да осуети тактиката на Хамас.

През 2014 година тунелите са били унищожени от специално подразделение на израелската армия - "Яхалом" (в превод – диамант). Неговият командир заяви наскоро: "Това е като игра на шах: Врагът прави ход, ние реагираме. Но винаги се стремим да мислим с един ход преднина“, е цитиран той от АРД.

Може да има много жертви

Въпреки това армията на Израел е изправена пред много трудна, а вероятно и много кървава задача. Мосаб Хасан Юсеф познава добре Хамас. Той е син на един от основателите на терористичната организация. В средата на 1990-те години той се отдръпва от Хамас и започва да работи като информатор за израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет. Сега живее в САЩ с нова самоличност. В интервю за американския канал СиЕнЕн той казва, че вероятно ще има много жертви и от двете страни:

Още: Проучване: Ниска подкрепа от израелците за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

„Съжалявам войниците, които ще трябва да навлязат в Газа. Навсякъде са заложени капани, освен това ги дебнат много опасности в тунелите. Не знам колко войници ще дадат живота си, за да смажат Хамас. Това е най-сложната мисия, пред която може да се изправи една съвременна армия“.

Драстични мерки?

Твърди се, че тези тунели на места са дълбоки до 40 метра. Само с бомбардировки те не могат да бъдат унищожени, смята военният експерт Харел Чорев: "Бункерите са много дълбоки и са добре защитени срещу бомбите. Необходимо е повече - трябва да се навлезе със сухопътни войски, тунелите да бъдат обгазени и след това унищожени“, казва той пред АРД.

Дали обаче Израел е готов на такава драстична мярка, не е сигурно. А такъв обществен дебат изобщо не се води, се казва още в публикацията.

Още: Израел с нов рейд в Газа, убити са трима от най-значимата бригада на "Хамас" (ВИДЕО)

 

Източник: Дойче веле

"Хамас" поиска от всички арабски и мюсюлмански страни подкрепа, пари и оръжия

САЩ пратиха стотици нови войници в Близкия изток (ВИДЕО)

"Хамас" обяви при какви условия ще почне да освобождава заложници

Войната в Израел: Готов ли е Тел Авив за сухопътна операция в Газа? (ВИДЕО)

"Недостойна стъпка": Израел осъди решението на Москва да приеме лидерите на "Хамас"

САЩ няма да бъдат пощадени, ако войната в Газа продължи, предупреди Иран

35 са вече французите, загинали при атаката на Хамас в Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия