Войната в Близкия изток: Йеменските хути удариха с ракета търговски кораб (ВИДЕО)

5697
Войната в Близкия изток: Йеменските хути удариха с ракета търговски кораб (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Крилата ракета удари търговски кораб, насочил се към израелското пристанище Ейлят. Според информация в социалните мрежи, това се е случило тази вечер.

На разпространените кадри се вижда огнено кълбо, за което се твърди, че е израелски кораб, поразен от изстреляна от Йемен ракета. Само че Централното командване на САЩ (CENTCOM) съобщи, че е ударен Strinda, 144-метров танкер, построен през 2006 г. и по време на нападението плавал към Суецкия канал. Strinda е бил натоварен с растителни масла и биогорива и е пътувал от Малайзия към Венеция. Американски военен кораб е помогнал на ударения танкер - няма данни за пострадали по първоначална информация.

Корабът е собственост на Mowinckel Chemical Tankers AS, компания със седалище в Берген, Норвегия.

Бъдещето на Газа 

Нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа и сме готови да обсъждаме алтернативи за това кой ще контролира територията, стига това да не е враждебна по отношение на Израел групировка, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс. 

"Израел ще предприеме всякакви мерки, за да унищожи "Хамас", но нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа. Грижим се само за нашата сигурност и за сигурността на нашите граждани по границата с Газа", подчерта министърът пред журналисти, цитиран от БТА.

Още: Спилбърг: Нападението на Хамас е неописуемо варварство срещу евреите

Галант каза още, че еврейската държава е отворена към възможността за постигане на споразумение с подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", но това евентуално споразумение ще трябва да включва безопасна зона по протежението на ливанско-израелската граница и подходящи гаранции.

Още: Нетаняху: Палестина е като "Хамас" - иска да ни унищожи, но на етапи

"Имаме възможност за разрушително действие и реакция с резултати като тези, които виждаме в Газа. Предполагам, че "Хизбула" взима това предвид", подчерта израелският министър.

Тежки боеве край Джабалия 

Израелските войски обграждат последните две крепости на Хамас - Джабаля и Шеджаия - в северната част на Газа, каза министърът на отбраната Йоав Галант. Отделно здравен служител в Газа съобщи за тежки боеве и десетки жертви около бежанския лагер Джабалия.

Използвала ли е израелската армия фосфорни бомби?

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър в понеделник повтори загрижеността си относно доклад, че Израел е използвал бял фосфор в Южен Ливан. „Очевидно има легитимна военна употреба на белия фосфор, но това не включва използването му върху цивилни“, каза той на брифинг.

Още: Освободена заложничка си татуира послание до "Хамас" (СНИМКИ)

„Всеки път, когато предоставяме артикули като бял фосфор или нещо наистина на друга армия, ние го правим с очакването, че ще бъде използвано за законни цели и в пълно съответствие с хуманитарното право и правото на въоръжени конфликти“, каза той. Милър каза, че САЩ разглеждат въпроса и „търсят допълнителна информация“.

За момента CNN не може да потвърди използването на фосфорни боеприпаси. В предишно изявление за медията израелските отбранителни сили заявиха, че използват „само законни оръжия и боеприпаси“.

Още: Блинкен: Войната в Ивицата Газа трябва да приключи до Нова година

Преди това Израел  беше изправен пред широко разпространена критика за изстрелване на снаряди с бял фосфор над гъсто населени райони по време на офанзива в Газа, която започна в края на 2008 г. В доклад от 2009 г. се твърдеше, че израелските боеприпаси с бял фосфор са убили и ранили цивилни и са повредили гражданска инфраструктура, включително училище, пазар, склад за хуманитарна помощ и болница.

В отговор Израел обеща да ограничи употребата на бял фосфор и да положи повече усилия за защита на цивилните по време на конфликти. Все пак правителството каза, че е използвало бял фосфор законно.

Още: "Хизбула" призна за 100 свои жертви от началото на войната, Израел твърди, че са повече

През октомври Human Rights Watch обвини израелските сили, че използват бял фосфор в Газа и Ливан. Според доклад на правозащитната група се казваше, че са проверили видео, заснето на 10 октомври в Ливан и друго видео в Газа на 11 октомври, за които се твърди, че показват „многобройни въздушни изстрели с артилерийски изстрелян бял фосфор над пристанището на град Газа и две селски места по израелско-ливанската граница“. Израел отрече твърденията на Human Rights Watch.

Още: Израел удари цели на "Хизбула" в Сирия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Преговорите на Израел с "Хамас" за освобождаване на заложниците ще бъдат подновени следващата седмица

Израелски войник се опълчи срещу военния министър Галант: Ще слушаме само Нетаняху

Ракети поразяват най-важните градове в Тайван: Китай публикува симулация (ВИДЕО)

"Планината се срути": Свлачище в Папуа Нова Гвинея погреба 6 села

Международният съд в Хага нареди на Израел да спре военните действия в Рафах

Над 100 души загинаха заради свлачище в Папуа Нова Гвинея

2 000 камиона с помощи са блокирани на границата в Рафах

Хакан Фидан: Членството на Турция ще направи всеки съюз по-силен

Брюксел с остра позиция срещу китайските военни маневри край Тайван

Ебрахим Раиси беше погребан в свещения град Машхад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...