Вътрешни битки в турската управляваща партия

63632
Вътрешни битки в турската управляваща партия
Снимка: Getty Images / Guliver

Според Жан Марку - специалист по Турция и преподавател по политически науки в Гренобъл, корупционният скандал, който разтърсва страната може да спъне кампанията на премиера Реджеп Тайип Ердоган за местните избори през март и президентските избори през август. Ето какво казва той за събитията в Турция.

Да вярваме ли на Ердоган, когато казва, че скандалът представлява заговор?

Теорията на Ердоган за заговор е популистка. И все пак, знаем, че зад корупционния скандал стои братството на Фетхуллах Гюлен, който в началото подкрепяше Ердоган. Самият премиер говори за съществуването на паралелна държава, която се опитва да оспори неговата легитимност. От две години насам между Ердоган и движението на Гюлен се появиха приглушени разногласия. Наскоро решението на премиера да затвори помощните учебни заведения, които са главен източник на финансиране за братството, бе прието от клана „Гюлен” като обявяване на война. Оттогава, движението води кампания срещу правителството чрез вестник „Заман” – най-силната медия в Турция, която се превърна от поддръжник на Ердоган в опозиционен вестник. Така че зад тези корупционни скандали, които може би са реални, всъщност се крие междуособна война за властта. Тази битка противопоставя не просто Ердоган на братството „Гюлен”, а няколко различни сили в управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР), която е много хетерогенно, следователно и много уязвимо движение.

Кой е Фетхуллах Гюлен?

Гюлен е имам, който се установи в САЩ, когато армията бе на власт в Турция. Той остана там и допринесе за изграждане на образа на АКР като на партия, въплъщаваща реформисткия ислям. Братството несъмнено е помогнало и за развитието на отношенията между АКР и американските власти. Това е една световна организация. Тя е изградила образователна мрежа в Централна Азия, в Африка и разбира се, в Турция. Тя има разклонения в средите на бизнеса и медиите. Някои високопоставени лица в Турция се смятат за приближени на братството – такива са турският президент Абдуллах Гюл, който се дистанцира от премиера по време на антиправителствените протести през юни, както и вицепремиерът Бюлент Арънч, с когото Ердоган имаше дълбоки разногласия. Освен това, братството е много влиятелно в съдебните среди и полицията. Някои от прокурорите, които започнаха разследването по сегашния корупционен скандал, са известни с близките си връзки с братството. Един от тях е Зекерия Йоз, който се доказа в рамките на случая срещу мрежата „Ергенекон”, довел до ограничаване на властта на армията. Ердоган винаги е бил недоверчив към братството заради огромното му влияние. Освен това, ние сме свидетели на различни политически възгледи. Братството упреква Ердоган в национализъм и го критикува, че понякога страни от ЕС и САЩ. По време на случая с хуманитарния кораб „Мави Мармара”, който през 2010 година бе щурмуван от израелските сили, Ердоган остави впечатлението, че приема братството като инструмент на САЩ. Между Вашингтон и Анкара има напрежение по въпроса за Сирия, Египет и закупените от Турция китайски ракети, но турско-американските отношения никога не са били гладки и спокойни.

Застрашен ли е Ердоган?

Настоящият случай е много сериозен за държавата. Той може да спъне кампанията за местните избори през март, както и за президентските избори през август, когато за първи път президентът ще бъде избран на преки всеобщи избори. И все пак, твърде рано е да се каже какво ще е отражението на случая върху общественото мнение и електората на АКР. Особено като имаме предвид, че истинският мащаб на скандала все още не ни е известен.

Le Figaro

Турската армия опроверга слуховете за подготвян военен преврат

Командването на турските въоръжени сили няма да се намесва в политическата борба в страната. Това се казва в изявление на армията, разп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com