Взривове до летището в Кабул, най-малко 13 убити

2419
Взривове до летището в Кабул, най-малко 13 убити
Снимка: Getty Images/Guliver

Втора експлозия избухна до летището в Кабул на място, където е имало множество американци, съобщава "Фокс Нюз" с позоваване на източници.

Експлозия избухна по-рано на източната порта пред международното летище Хамид Карзай в Кабул, като местни медии съобщават за стрелби, пострадали и смъртни случаи, припомня БГНЕС.

ЕС е евакуирал целия си дипломатически персонал от Афганистан

ЕС е завършил напълно евакуацията на своите дипломатически мисии в Афганистан, с изключение на малка група дипломати, координиращи усил...

Експлозията се дължи на атентатор-самоубиец, а местните медии твърдят, че в престрелката са участвали бойци и водени от САЩ коалиционни сили, натоварени с охраната на летището на фона на продължаващата евакуация на войски, дипломати и цивилни.Както съобщава телевизионният канал "Ал Джазира", позовавайки се на източник в службата за сигурност, най-малко 15 души са ранени, сред които трима от американската армия. Най-малко 13 души са убити, съобщи "Скай Нюз Арабия" с позоваване на източници. На свой ред "Ал Хадат" съобщава, че американски военни са сред загиналите.

Според Ройтерс, говорител на САЩ е потвърдил, че самоубийствена атака е могла да причини експлозията. По данни на "Уолстрийт Джърнал", американската армия е била засегната от взрива.

Американски и съюзнически служители по-рано заявиха, че разполагат с информация, че атентатори-самоубийци заплашват да атакуват летището, съобщи РТ.

По-рано днес висш служител на отбраната на Обединеното кралство предупреди, че има "непосредствена" заплаха от "мощна" терористична атака на летището в Кабул от "Даеш Хорасан", клон на терористичната групировка "Ислямска държава", информира от своя страна "Дейли Стар".

Взривът е станал при портата Аби, където хиляди афганистански бежанци се намират днес, въпреки че бяха затворени от американските войски поради нарастваща загриженост за заплахата.

Нова драма в Кабул: Талибаните затвориха летището за афганистанци

Талибаните затвориха достъпа до летището в Кабул за афганистански граждани, на него се допускат само чужденци, каза източник от комисия...

Информиран източник каза пред Си Ен Ен, че президентът Джо Байдън е бил информиран за взрива на летището.

Посланикът на Франция в Афганистан помоли хората в околностите на летището да напуснат района незабавно, опасявайки се, че е възможна втора експлозия.

Си Ен Ен съобщи за наранявания сред афганистанци въз основа на изображения, публикувани от района, показващи окървавени афганистанци.

Местните медии отделно посочиха, че е имало експлозия пред хотел "Baron" срещу летището, като се казва, че хотелът е бил използван до голяма степен от британски военни.

Посолството на САЩ в Кабул заяви, че американците не трябва да се приближават до летището в Кабул поради експлозиите и съобщенията за изстрели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com