Заразените с коронавирус в света се увеличават - заради Индия

3679
Заразените с коронавирус в света се увеличават - заради Индия
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в света надхвърли 146 милиона, което е увеличение с повече от 830 000 за денонощие. Според публикуваните днес данни от Световната здравна организация (СЗО) броят на смъртните случаи се е увеличил с почти 13 000 и надхвърли 3,09 милиона от началото на пандемията.

Статистиката на СЗО взема предвид само официално потвърдената информация за заразените хора и смъртните случаи, предоставена от отделните страни.

Повече от 44% от съобщените за СЗО инфекции през последния ден са регистрирани в Югоизточна Азия (365 986), следвана от Северна и Южна Америка (228 852), а Европа е трета (165 146).

Пореден спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас, 7,3 на сто от пробите са положителни

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 400 са новооткритите случаи за...

Епицентърът - Индия

"Британски" (B.1.1.7), "южноафрикански" (B.1.351) и "бразилски" (P.1) варианти на коронавируса, както и местен вариант с двойна мутация са отговорни за нарастването на заразените в Индия, каза директорът на Националния център за контрол на заболяванията на Индия Суджит Сингх.

"В Пенджаб установихме, че британският вариант е основният вариант. В Махаращра вариант B.1.617 (индийският вариант с двойна мутация) е с разпространение над 50%", каза той на пресконференция.

Сингх отбеляза, че както британският вариант, така и B.1.617 се увеличават в Делхи.

"Сценарият все още се развива, но наблюдаваме увеличение от 28% на пробите с британския вариант през втората седмица на март до 50% през последната седмица на март и ако просто се опитаме да обясним новата вълна, която виждаме в Делхи, мисля, че това директно корелира с вида на вариацията, която се разпространява тук”, каза Сингх.

Седмицата на коронавируса: Укротяването на епидемията почва да става по-слабо

За четвърта поредна седмица се запазва тенденцията на ограничаване на заразата с коронавирус в България - както като брой нови случаи, ...

Индия е регистрирала втория по брой открити случаи на коронавирус в света. Според последните данни на индийското министерство на здравеопазването в страната са регистрирани над 16,9 милиона случая на COVID-19. Повече от 14 милиона души са се излекували, 192 000 души са починали от коронавирус и свързани с него заболявания. Броят на активните случаите в Индия продължава да расте от средата на февруари, като броят им в момента е над 2,68 милиона.

Заради случващото се в Индия, Съединените щати "незабавно" ще доставят материали за направата на ваксини, както и терапевтични средства, тестове, респиратори и защитни средства на разположение на страната, която е изправена пред бум на заразени и починали от коронавируса, съобщиха от Белия дом.

"Съединените щати идентифицираха източници на специфични суровини, спешно необходими за производството на ваксината Covishield (на AstraZeneca) в Индия, които веднага ще бъдат предоставени на страната", се казва в изявлението, цитирано от АФП.

В него са изброени и други инициативи, които Вашингтон предприема, за да помогне на Индия да се пребори с новата мощна вълна на пандемията, но не се споменава изпращането на излишъка от ваксината на AstraZeneca, след като нараства негативната реакция за съдбата на американските запаси от около 30 милиона дози, които не са одобрени за употреба.

Още: Коронавирусът по света: Над 350 000 заразени за ден в Индия, Израел овладя пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com