30 души са зад решетките по подозрения за тероризъм след атентата в Истанбул

498
30 души са зад решетките по подозрения за тероризъм след атентата в Истанбул
Снимка: Gettyimages.com

Сред втората група от 17 задържани по подозрения за участие в атентата на летището в Истанбул 11 са с руски паспорти, а общо 30 са в затвора. 

Решението за постоянния арест бе взето на приключилото късно след полунощ заседание на Наказателния съд след изслушване на обвинителния акт на специализираната прокуратура за тероризъм и организирана престъпност в Истанбул. Обвинението е за участие във въоръжена терористична групировка и предумишлено убийство, предаде БГНЕС.

Още трима са задържани за атентата на истанбулското летище

Турските власти задържаха още трима души в хода на разследването на атентата на летище „Ататюрк“ на Истанбул, предаде Ана...

Броят на жертвите от кървавата баня достигна 47 души, а имената на притежателите на руски паспорти водят към Кавказкия емират – клон на терористичната групировка "Ислямска държава" или ДАЕШ, ръководен от известния и в България чеченец Ахмед Чатаев: Мурад М., Смаил М., Билал А., Рамазан И., Адам Р., Смаил А., Гаджимед А., Еделкхан И.

По време на разпита в съдебната зала Камил Д. отрече, че е познавал лично атентатора-самоубиец Раким Булгаров. "Никога не съм се срещал с него, не приемам обвинението, не съм му бил частен охранител. В квартирата ни постоянно се сменяха хората, възможно е да е идвал и да си е отишъл. Непрекъснато се сменяха и дежурните охранители пред вратата на къщата, но и тях не познавам“, посочи той.

Очаквано и другият разпитван Смаил А. отрече всякакви връзки и познанства с терористите, и отхвърли и обвиненията. „Мислех, че в онази къща ще живея спокойно с не повече от 3-4 души, но в един момент тя се пренасели. Не съм допускал, че това място може да се окаже опасно, надявах се да имам своя стая, където да си чета Корана и не съм и помислял, че около мен може да има терористи. Когато полицията ни арестува, казаха, че това е тайна квартира на терористи, обаче ние не знаехме това. В грешно време съм попаднал на грешното място“, оправда се руският гражданин. 

Дженгизхан Ч. обаче призна, че споделя идеите на ДАЕШ. „Следях групите във Facebook, а там е пълно с ислямисти. В социалната мрежа се запознах с принципите на ДАЕШ, оказа се, че мислим еднакво и повярвах на проповядваните идеи. После реших да отида в Сирия, но от Шанлъурфа се върнах в Истанбул. Изборът за това пътуване беше мой личен, сам тръгнах в началото на месеца Рамадан. Два месеца преди това се бях запознал със заподозрения Сейхун Али А., той ме убеди, че не трябва да се присъединявам към ислямистите, защото те са престъпници, които жестоко екзекутират хора и тяхната религия не е ислям“, разказа той. 

Жертвите на атентата на летището в Истанбул вече са 45

Броят на жертвите от тройния самоубийствен атентат в Истанбул достигна 45 души, съобщи турската информационна агенция "Доган". 4-годишн...

Ахмет Д. категорично отрече да е притежател на откритите боеприпаси, пистолети и заглушители, като уточни, че някой друг от многото и различни хора в жилището ги е скрил. При разпитите в съдебната зала обвиненията бяха отхвърлени и от останалите заподозрени. Същото направиха и първите 13 задържани, а всички 30 остават зад решетките до процеса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com