30 македонци нападнаха паметника на Стефан Душан и опитаха да го съборят

39272
30 македонци нападнаха паметника на Стефан Душан и опитаха да го съборят

Агенция "Фокус" е получила писмо, в което се съобщава, че тази нощ в Скопие около 30 души са нападнали паметника на сръбския крал Стефан Душан  и са се опитали да го съборят.

Скопските граждани са били въоръжени с чукове, парчета релси и железни късове.

Божидар Димитров: С паметниците на Стефан Душан и Тито лъсна сръбската същност на македонизма

С последните два паметника, които бяха издигнати в скопския Паноптикум - тези на сръбския крал Стефан Душан и на ръководителя на следво...

На паметника на сръбския крал са нанесени щети, но въпреки това недоволните не са успели да го съборят.

"След като никой не пое отговорността да признае доблестно, че той стои зад издигането и поставянето на паметник на сръбския крал, наш дълг е да го съборим, защото този паметник няма място в Скопие." - се казва още в писмото.

В съобщението се казва също, че в социалните мрежи се организират недоволни от просръбската политика, провеждана от определени кръгове в Скопие.

В края на вчерашния ден скопската община Център се дистанцира от поставянето на паметника и в специално свое изявление го обяви за незаконен. Общината съобщи, че за поставянето на паметника на сръбския владетел не е искано разрешение, нито е обявяван конкурс. Не известно името нито на скулптура, нито кой е заплатил разходите.

57% от българите подкрепят членството на Македония в ЕС

57% от българите гледат позитивно на влизането на Македония в ЕС, но смятат, че проблемите в отношенията между двете държави трябва да...

Според кметството паметникът трябва да бъде отстранен, а неговото поставяне цели отклоняване на вниманието от финансовите далавери, разкрити при реализацията на проекта "Скопие - 2014" .

Агенция"Фокус" припомня:

Крал Стефан Душан или Крал Стефан Урош IV /1331-1355г/ е сръбски владетел, по времето на който Сърбия получава най-голямо териториално разширение, като включва в състава си земите на днешна Вардарска и част от Егейска Македония. През 1346 г., на Великден, тържествено е коронясан в Скопие за цар на сърби и гърци.

Снимка: Архив

Не подкрепяме изцяло влизането на Македония в ЕС, сочи изследване

Българите не са съгласни безусловно да подкрепят влизането на Македония в Европейския съюз. Това показват резултатите от ново проучване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com