Албанци поискаха стадионът в Скопие да се преименува от "Филип II" на "Адем Яшари"

4752
Албанци поискаха стадионът в Скопие да се преименува от "Филип II" на "Адем Яшари"

Радикални фенове на футболния отбор „Шкендия" от Тетово, етнически албанци, поискаха националният стадион в македонската столица Скопие да се преименува от „Филип II Македонски" на „Адем Яшари", съобщава Фейсбук страницата на феновете.

Радикалните футболни фенове, наричани от македонските медии балисти, по името на албанското националистическо движение от началото на 40-те години, създадено от майор Муса Бали, което се бори срещу италианската окупация, цели възстановяването на албанската държава в териториите, населени от албанци.

Етническите страсти се разгарят преди футболната среща между „Шкендия" и чешкия клуб „Млада Болеслав", която предстои да се играе в четвъртък.

Управляващите в Македония приветстваха споразумението за излизане от кризата в страната

Аз съм доволен, защото по този начин се дава възможност в страната да бъдат организирани честни и демократични избори. Това каза Никол...

„Нека заедно да напишем историята на арена „Адем Яшари". Така гласи и официалният плакат на футболната среща, където името на македонския цар Филип II Македонски вече е сменено с това Адем Яшари.

Феновете-балисти призовават всички, които искат да подкрепят любимия си отбор, да се съберат на площад „Илирия" в Тетово.

Филип II Македонски (359 - 336 г. пр. н. е.) е античен македонски владетел, баща на Александър Македонски, смятан от съвременните македонски власти за основоположник на македонската държава.

Адем Яшари (1955 - 1998) е един от създателите на Армията за освобождение на Косово (УЧК), национален герой в Косово и Албания. Убит е от югославските специални части на 7 март 1998 г. при село Дреница, Централно Косово. Именно на легендарния партизански командир се приписва фразата „Всичко свърши" (Bac, u kry!), с която е обявена независимостта на Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com