Бивш турски министър: Слагахме сълзотворен газ във водните оръдия за протестите

28251
Бивш турски министър: Слагахме сълзотворен газ във водните оръдия за протестите
Снимка: Getty Images/Guliver

Във водата на водните оръдия, използвани за разпръскване на демонстрани по време на масовите протести, бе слаган и сълзотворен газ. Това призна бившият министър на вътрешните работи Муаммер Гюлер, съобщава телевизия NTV, цитирана от „Фокус”.

Подалият вчера оставка министър отговори на депутатско питане от народния представител и заместник-председател на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже.

Ердоган: Аз съм целта на заговора около корупционния скандал

Зад операцията на истанбулската прокуратура и полиция срещу корупционни практики и рушветчийство прозира заговор срещу Турция, а истинс...

„При възникване на необходимост поставяхме във водата на водните оръдия водна емулсия на сълзотворен газ, синтетична пяна за гасене на пожар, както и боя за хранителни продукти”, посочва още в отговора си на депутатското питане бившият турски вътрешен министър.

Той се раздели с поста си покрай големия корупционен скандал, който разтърси Турция в последните няколко дни.

Междувременно разследващият корупционните практики в Турция истанбулски прокурор Муаммер Аккаш оповести, че без никаква причина му е иззето досието по случая и по този начин е възпрепятстван да продължи разследването.

Прокурорът раздаде на журналисти в Съдебната палата на Истанбул в квартал „Чаглаян” писмени изявления по въпроса. В тях упълномощеният да разследва престъпления по смисъла на чл. 10 от Закона за борба с тероризма прокурор обяснява как на 24 декември е запознал подробно за съдържанието на досието главния републикански прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ и неговия заместник Октай Ердоган. Той е предприел тази стъпка след като разследването, което по закон трябва да е тайно, очевидно е вече разшифровано и в медиите започва да изтича информация и с това да се опорочават важни факти и доказателства. Днес с изненада прокурорът установява, че досието, заедно с всички решения за обиски, изземане на веществени доказателства и задържане на заподозрени лица, са му иззети и той очевидно е отстранен от разследването.

Масови протести в Турция, искат оставката на Ердоган

Корупционният скандал в Турция предизвика протести, които са на път да заприличат на тези на площад „Таксим” миналото лято....

Прокурор Аккаш оповестява, че отсега нататък цялата отговорност по разследването се поема от главния републикански прокурор на Истанбул и от неговия заместник. Уведомява всички негови колеги и цялата общественост, че вече е възпрепятстван да продължи разследването на корупционните практики и рушветчийството като републикански прокурор.

В същото време главният прокурор на Истанбул заяви, че Аккаш е бил отстранен от делото заради процедурни нарушения и защото изнасял информация пред медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com