Дачич: И да признаем Косово, няма да ни приемат в ЕС

5560
Дачич: И да признаем Косово, няма да ни приемат в ЕС

"Дори и да признаем независимостта на Косово, няма да ни приемат в ЕС", каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич.

В интервю за руската телевизия "Спутник" Дачич подчерта, че страната повече няма да приема изпълнението на променливите цели и поставянето на нови условия, предаде БГНЕС.

На въпрос как ще коментира изявлението на президента Томислав Николич, че ако Сърбия признае Косово до един месец, ще стане член на ЕС, Дачич отговори: "Няма да стане. Защото винаги поставят нови условияа". "Когато задържахме и предадохме ген. Радко Младич, един месец след това се появи въпросът за Косово. До тогава никой не го поставяше на дневен ред, но ние повече нямаме желание да приемаме този тип политика на променящи се цели, непрекъснато поставяне на нови условия... Нямаме никакво желание да говорим на тази тема. Много ясно казахме и на нас много ясно ни бе казано, че няма никакви условия", каза още Дачич.

"Сърбия няма намерение да променя своята позиция по отношение независимостта на Косово. Ние сме готови за диалог, но няма да приемаме налагането на нови условия и ултиматоми", каза още той.

По отношение на изказването на върховния представител за външна политика и сигурност Федерика Могерини, че Сърбия и Косово преговарят като две отделни държави, Дачич заяви, че "Могерини се извини за това изявление. Твърди, че е искала да каже страни, а не държави. Нашият премиер в момента преговоря с новия премиер в Прищина, надявам се че всички заедно ще направим няколко качки напред, но не и по отношение на независимостта, а за нормализацията на отношенията. Сърбия е конструктивен фактор".

Според Дачич страната няма намерение да се присъедини към НАТО, но понеже е заобиколена от страни членки на пакта иска партньорски отношения и поради тази причина тя има статут в рамките на програмата "Партньорство за мир".

Той отново повтори, че Сърбия е неутрална държава, която се стреми към членство в ЕС , но и към добри отношения с Русия. "Според няс тук няма противоречие", допълни Дачич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани