Димитър Ковачевски: Следващите избори ще са редовни през 2024 г.

1175
Димитър Ковачевски: Следващите избори ще са редовни през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция в Република Северна Македония отхвърля политиките на опозицията за блокиране на работата на парламента, а исканията за предсрочни избори са неразумни, в неподходящо време, заради кризата и работят срещу гражданите. Това заяви премиерът на страната Димитър Ковачевски, който днес събра всички коалиционни партньори на среща в правителството, за да препотвърдят политиките си за справяне с кризата и обсъдят бъдещите мерки, както и евроинтеграционните процеси на страната и готовността им да управляват до следващите редовни избори през 2024 г., които ще се проведат заедно с изборите за президент.

„Приехме и подписахме Декларация за осигуряване на стабилност за гражданите, вътрешната икономика и бизнес сектора пред глобалната криза. Целта на тази декларация е да предостави допълнителна и силна гаранция, но и ясен политически ангажимент за адаптиране на политиките към необходимостта от справяне с негативните последици от най-голямата криза след Втората световна война. Всички заедно стигнахме до извода, че предсрочните избори няма да решат проблемите на гражданите, а ще ги задълбочат. Затова затваряме този въпрос. Следващите парламентарни избори ще се проведат в редовен мандат през 2024 г. През следващия период ще продължим да реагираме на кризата, като предоставяме нов пакет от антикризисни мерки, системни реформи, борбата с корупцията по високите етажи на властта и хармонизиране на изборното законодателство”, заяви премиерът на Република Северна Македония, до когото застанаха коалиционните му партньори в и извън парламента на страната.

АП: Усилията за разширяване на ЕС на Балканите донесоха още неволи на българския премиер

След само седем месеца на власт и вече начело на правителство на малцинството българският премиер Кирил Петков се оказа в трудна позици...

И днес Ковачевски отказа да коментира предложението на френското председателство на ЕС за разрешаване на отворените въпроси с България с аргумента, че това е само предложение, че следят и ще продължават да следят случващото се в българския парламент и едва след като предложението бъде прието от всички страни-членки на ЕС и пристигне като официално предложение в Република Северна Македония то ще бъде анализирано от експертите и ще има официална позиция, съобщи БТА.

„В преговорната рамка езикът трябва да бъде записан като „чист македонски език”, конкретизира все пак Ковачевски на един от въпросите, свързан с предложението за преговорна рамка.

„За нашия европейски интеграционен процес ние потвърдихме позициите определени в резолюцията, приета от македонския парламент. Потвърдихме ангажимента си да спазваме и прилагаме разпоредбите на Охридския рамков договор, Преспанския договор, Договора за добросъседство с Република България и държавната стратегическа концепция за равноправно общество за всички”, посочи Ковачевски.

Що се отнася до обявената от опозицията продължаваща блокада на работата на парламента, но и предстоящата пълна блокада на работата на институциите, включително и общините, той посочи, че това поведение на опозицията е безотговорно, но правителството ще продължи да работи както и досега, за да може да изпълнява задачите, за които е избрано.

Ковачевски: Не сме получили френско предложение за премахване на ветото

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски заяви, че към момента не са получили френско предложение, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com