Ердоган: Референдумът няма да ме превърне в диктатор

2325
Ердоган: Референдумът няма да ме превърне в диктатор
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че новата власт, която ще придобие след проведения в страната референдум, няма да го превърне в диктатор. В първото си интервю след вота той обяви още, че целта на проведения референдум за въвеждане на президентска република категорично не е увеличаване на неговата лична власт.

„Аз наистина съм смъртен, мога да умра във всеки един момент“, заяви Ердоган. Според държавния глава новата „система представлява промяна, трансформация в демократичната история на Турция“.

Припомняме, че на референдума избирателите подкрепиха предлаганите изменения в турската конституция, които предвиждат преминаване към президентска форма на управление. Промените, зад които застана управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), дават на Ердоган изпълнителна власт, както и възможността да запази партийната си принадлежност.

Демокрацията в Турция още се държи

Официално под знака на демокрацията - така в Турция преди два дни беше проведен референдум, с който на практика бяха разширени неимовер...

Президентът отрече твърденията, че реформите са стъпка към създаването на диктатура. „Там, където съществуват диктатори, няма нужда от президентска система“, каза той. „Имаме урна... демокрацията получава властта си от народа. Това ние наричаме воля на нацията“, допълни той.

В понеделник международните наблюдатели на вота отправиха крити към начина му на провеждане, сигнализирайки за редица нередности, както и за неравни условия на конкуренция при провеждането на предизборните кампании. Това накара опозиционната турска Републиканска народна партия (РНП) да поиска анулиране на резултатите.

По отношение на обтегнатите отношения между Турция и Европейския съюз Ердоган заяви, че Брюксел не е спазил своите обещания, оставяйки Анкара „да чака на прага в продължение на 54 години“. По думите му, чак след като Съюзът спази своите ангажименти може да се обсъдят по-нататъшните стъпки в двустранните отношения, предаде БГНЕС.

Путин поздравил Ердоган за резултатите от референдума

Говорителят на руския президент потвърди, че Владимир Путин е изпратил поздравления на турския си колега Реджеп Ердоган, предаде ТАСС...

Последното засилване на напрежението между Брюксел и Анкара дойде именно във връзка с референдума. Редица европейски държави, сред които Холандия и Германия, отказаха на турски политици и министри да участват в срещи с турски избиратели на своя територия. Берлин дори започна разследване на турски имами в страната, за които има подозрения, че са шпионирали турски граждани, заподозрени в пристрастия към движението на проповедника Фетхулах Гюлен. Той от своя страна е сочен за организатор на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган от лятото на миналата година.

Въпреки критиките за провеждането на вота американският президент Доналд Тръмп първи от световните лидери се обади на турския президент, за да му честити победата. Обаждането беше добре прието от Ердоган, който дори заяви, че отношенията с новия американски държавен глава могат да отидат още по-далеч.

„Би било по-добре да проведем среща лице в лице и да продължим нашите отношения“, каза той.

Попитан дали смята, че САЩ и Турция могат да работят заедно, Ердоган заяви: „Начинът, по който президентът Тръмп подхожда към тези въпроси ни прави радостни... можем да решим значителни проблеми. Ние нямаме трудности на този фронт“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com