Еврогрупата с надежда сделката за дълга на Гърция да стане до 24 май

495
Еврогрупата с надежда сделката за дълга на Гърция да стане до 24 май

Финансовите министри на еврозоната си дадоха време до 24 май да сключат сделка с Гърция за облекчаване на дълга на страната и отблокиране на спасителните фондове, като похвалиха Атина за приемането на пенсионната реформа и промяна на социалното осигуряване, предаде EurActiv. 

19-те министри, които се срещнаха в Брюксел не успяха да подпишат дълго отлагания първи преглед на последно получените от Гърция през юли миналата година 86 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Групата обаче заяви, че това може да бъде направено в "следващите дни". 

Ситуацията с фериботите започва да се нормализира, опашките остават

Първите фериботи са потеглили. Има опашки от товарни автомобили на входовете на пристанищата. Превозвачите ни, които са на италианските...

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум посочи, че приемането на реформите от гръцкия парламент след трудното гласуване тази неделя, 8 май, "проправя пътя за успешно завършване на първия преглед" на получените спасителни средства през юли. 

Гърция видя срещата в Брюксел като победа, въпреки че тя приключи без официално решение дали да се отпуснат нови фондове или да се реши за облекчаване на дълговото бреме. "Гърция обръща страницата.... порочният кръг приключи", каза гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос след разговорите. По думите му Атина е получила зелена светлина, че "програмата е на прав път".

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по инвестиции и конкурентоспособност Юрки Катайнен вярва, че на Гърция може да бъдат удължени сроковете за погасяване на дълговете и да се намалят процентните ставки по кредитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com