Евроскептицизмът в Сърбия се увеличава

5355
Евроскептицизмът в Сърбия се увеличава
Снимка: Getty Images / Guliver

Половината от сърбите вярват, че страната трябва да стане пълноправен член на Европейския съюз, докато 1/3 са категорично против. Това сочат резултати от анкета за гражданската активност на сръбските граждани, проведена от Центъра за свободни избори и демокрация, проведена през изминалия месец, по-конкретно в периода от 10-ти до 20-ти юни 2015 г.

Според същата анкета, повечето сърби (73%) са категорично против евентуалното членство на страната в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

ЕС удължи замразяването на санкциите срещу Иран до 2016 година

Европейският съюз удължава замразяването на санкциите срещу Иран за шест месеца до 14 януари 2016 г., след като Великите сили и Техеран...

Анкетите на Центъра за свободни избори и демокрация за обществените нагласи в сръбското общество се осъществяват сред 1 000 пълнолетни граждани и с подкрепата на Агенцията за международно развитие на САЩ.

Любопитен е фактът, че броят на тези от анкетираните наши западни съседи, които не желаят Сърбия да влезе в Европейския съюз, се е увеличил, поне съдейки по думите на директора на Центъра за свободни избори и демокрация Джордже Вукович, изречени по време на пресконференция, проведена в Белград на 30 юни тази година. Вукович напомня, че през 2011 г. идеята за интеграция на Сърбия в Европейския съюз се е радвала на одобрението на 62% от гражданите, като най-голяма е била поддръжката на идеята през 2013 г., когато 66% от сърбите са искали да балканската страна да стане пълноправен член на Европейския съюз.

Значителният срив в одобрението на членството на Сърбия в ЕС, както сочат проведените анкети сред населението, се наблюдава през последната една година и половина.

Що се отнася до членството на западната ни съседи в НАТО, същите анкети сочат, че през годините традиционната в сръбското общество гласност срещу него също се е увеличила. 73% от сръбските граждани през настоящата година с против, както стана ясно и по-горе, докато едва 12% са склонни да подкрепят членството на страната в НАТО. А според анкета на Центъра за свободни избори и демокрация, проведена през 2012 г., 65% от сърбите са против включването на страната им в Организацията на Северноатлантическия договор, а 25 процента са „за“.

С над 1 милион души за година се е увеличило населението на ЕС

Населението на Евросъюза към 1 януари 2015 г. е възлизало на 508,2 млн души – с 1 милион повече от преди година, съобщи европейск...

Според друга анкета, проведена от Центъра за свободни избори и демокрация, 58% от сърбите имат положително отношение към родната армия, докато през юни поддръжката е паднала до 50%.

Анкетите от 2015 г. сочат още, че 31% от участниците в тях вярват на настоящото правителство, 27% харесват президента, а 20 процента одобряват решенията на парламента. Любопитно е, че партийната система в сегашния ѝ вид се радва на едва 8-процентно одобрение сред сърбите.

Източник на данните: Центар за слободне изборе и демократију – Србиja. United States Agency for International Development.

Автор: Теодор Спасов

Путин: Гърция не е искала финансова помощ от Русия

Владимир Путин заяви, че Гърция не е искала от Русия финансова помощ за плащанията към кредиторите си и постави под въпрос начина, по к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани