Гръцкият остров Лесбос е пренаселен от мигранти

5327
Гръцкият остров Лесбос е пренаселен от мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Невижданият приток на мигранти по гръцките брегове води курортния остров Лесбос към "пръсване". Над 2000 нелегални мигранти пристигат всеки ден, по данни на международната неправителствена организация International Rescue Committee (IRC), цитирана от АФП.

Близо 6500 бежанци прекараха нощта срещу вторник на Лесбос, според IRC. Местата във фериботите, които пътуват до континенталната част на Гърция, са заети до средата на следващата седмица, а броят на пристигащите продължава да нараства.

"Ако не бъдат осигурени допълнителни съдове, общият брой на бежанците на острова, който в нормално време има 90 хиляди жители, може да нарасне до 20 хиляди, се казва в изявление, направено от организацията на друг гръцки остров, засегнат от същия проблем – остров Кос.

Емигрантите поемат на опасни, понякога смъртоносни преходи от Турция, която е само на няколко километра от острови като Лесбос, Кос и Хиос.

"Увеличаването на броя на пристигащите през последните дни и невъзможността на бежанците да напуснат острова рискува да го пръсне", каза координаторът на групата за реагиране при извънредни ситуации на IRC на о.Лесбос Кърк Дей.

На 200 км южно - на остров Кос, където също прииждат стотици нови емигранти всяка нощ, положението се подобрило малко след неделя, когато гръцките власти започнаха да регистрират сирийските бежанци и да ги качват на ферибот.

Но той е почти пълен от вторник и някои източници твърдят, че той ще закара 1750 бежанци на континенталната част, преди да се върне към Кос.

На редовните фериботни линии свободни места има чак след два дни, според туристическа агенция от острова.

Но за разлика от Лесбос, на Кос няма бежански лагер и 2500 бежанци спят на открито в очакване на заминаването си.

"Ситуацията остава много сложна", каза пред АФП Роберто Миньоне - координаторът на Върховния комисар за бежанците, който е на острова.

"Жизненоважно е всеки, който бяга от война и оцелява в изключително травматизиращо пътуване, да бъде подпомогнат с храна, вода, подслон и медицински прегледи при пристигането му", заяви Кърк Дей.

"За съжаление не е възможно това основно равнище на приютяване да се създаде. Няма финансиране или достатъчно политическа воля за справяне с конкретната бежанска криза в Гърция", според Дей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com