Гръцкото правителство може да падне с вот на недоверие заради ERT

20513
Гръцкото правителство може да падне с вот на недоверие заради ERT
Снимка: Getty Images / Guliver

Заради вчерашната акция на гръцката полиция срещу сграда на бившата гръцка държавна телевизия ERT, гръцкото правителство е изправено пред вот на недоверие, информира Euronews.

Вчера гръцките сили за борба с масовите безредици, придружени от прокурор, се събраха около сградата на ERT сграда в района Агиа Параскеви около 04:20 часа сутринта и след това продължиха до входа на сградата с искане служителите да напуснат помещенията.

Гърция осъдена за хомофобски закон

Европейският съд по правата на човека осъди Гърция за хомофобски закон, предаде сайтът GRReporter, цитиран от БГНЕС. С решението си, к...

Уволнените работници на националния телевизионен оператор, който беше затворен на 11 юни от правителството, все още оперират от стария си щаб чрез сателит и по интернет. Правителството нарече решението им да останат в сградата като "незаконно заемане на публична собственост".

Заради тази акция опозиционерите от „Сириза” поиска вчера вот на недоверие на консервативното правителство на Андонис Самарас, пише Стандарт Нюз.

Вотът на недоверие може да мине, ако бъде одобрен с абсолютно мнозинство от 151 от общо 300 депутати. Поименно гласуване ще има в нощта на неделя срещу понеделник.

Партията Нова демокрация в момента разполага със 127 депутати, а социалистическата ПАСОК - с 28. Двете политически сили в управляващата коалиция имат общо 155 депутати.

България и Гърция ще си сътрудничат за справяне с бежанската вълна

България и Гърция са държави, които се явяват външна граница на Европейския съюз и това налага още по-тясно взаимодействие между тях ...

Прекъсването на телевизионния сигнал на ERT и уволнението на 2600 служители предизвика през юни множество реакции в Гърция и в чужбина. В знак на несъгласие с това решение малката партия Демократична левица напусна управляващата коалиция и намали мнозинството на правителството в 300-членния парламент.

През юли гръцкото правителство създаде временна държавна телевизия, която трябва да бъде заменена през 2014 г. от нов държавен радио и телевизионен оператор Нерит. В Атина, Солун и Патра се състояха демонстрации на солидарност с бившите служители на ERT.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com