Гърция е в трепетно очакване на утрешните избори

12104
Гърция е в трепетно очакване на утрешните избори
Снимка: Thinkstock

826 журналисти от 45 страни ще отразяват извънредните парламентарни избори в Гърция утре. Пратениците на световните медии са с 35 на сто повече в сравнение с предишните парламентарни избори в страната през 2012 г., съобщават медиите в Атина.

В деня на размисъл днес в Гърция лидерите на политическите партии бяха на по чашка на срещи с журналисти и партийни функционери.

Германия нямала план за евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Германското правителство не разработва никакви планове за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Това коментира днес заяви герм...

Водачът на консерваторите Андонис Самарас изрази надежда, че неговата партия Нова демокрация ще е победител на изборите. "Отиваме твърдо с мисълта да спечелим 14-те на сто от избирателите, които все още се колебаят за кого да гласуват, и те ще са наши", каза той, предаде БТА.

Някои гърци очакват неделния ден с тревога, други с надежда. Според последните допитвания опозиционната лява коалиция Сириза води с между 3 и 6% пред консервативната партия "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. Ако не стане нещо непредвидено, тя ще спечели изборите, информира ТАСС.

Но лявата партия може и да не сформира правителство. Според гръцкото законодателство първата партия автоматично получава 50 места в 300-местния парламент, дори да изпреварва само с половин процент втората партия. Тя получава правото да сформира кабинет, но ако не получи абсолютното мнозинство (най-малко 155 места), ще трябва да се договаря за коалиция. Ако и тогава не успее, мандатът за сформиране на правителство се предоставят на втората партия.

Така че теоретично "Нова демокрация" има шанс за правителство дори да е втора съгласно изборните резултати. Подобна бе ситуацията на предишните предсрочни избори през 2012 г - нито една партия не успя да сформира коалиционно правителство и Гърция отиде повторно на предсрочни избори.

Юнкер: Гърция трябва да изплати дълговете си

"Гърция трябва да изплати напълно дълговете си, независимо от резултата на парламентарните избори през януари", заяви председателят на ...

Сириза обещава да отмени политиката на затягане на коланите, да реализира своя програма за балансиран бюджет и да се договори с кредиторите за опрощаване на част от дълга на страната.

На свой ред "Нова демокрация" алармира, че това ще доведе до сблъсък с кредиторите, до отказ от предоставяне на нови кредити, лишаване на страната от финансиране и в крайна сметка до излизането й от еврозоната, информира БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com