Гърция - голямото IT раздвижване

3464
Гърция - голямото IT раздвижване
Снимка: iStock

Доскоро Гърция нямаше добра слава като страна за бизнес и чуждестранни инвестиции. В последно време обаче има голямо раздвижване - особено в IT сферата. А Янина се надява да стане гръцката Силициева долина.

Много млади гърци, които работят в IT сферата, напускат страната, за да търсят реализация в мегаполиси като Лондон, Берлин и Токио или в Силициевата долина. Гръцката икономика няма добра слава сред инвеститорите. Основните причини са бюрокрацията и лошата инфраструктура, предава БГНЕС.

Но въпреки това все повече международни IT фирми се насочват към Гърция и по-конкретно - към северозападния град Янина. Няколко IT компании разкриха свои филиали там в последните години. Преди две години там заработи и клон на германския технологичен гигант TeamViewer.

Благодарение на това програмистът Христодулос Папас, който е роден в Янина, е в състояние да упражнява мечтаната от него професия. И то без да напуска родния си град и близките си, както много негови колеги. “Отначало не можех да повярвам, но бях много щастлив от това, че много други като мен също ще могат да останат тук в града”, казва Папас.

Гърция: Над 50 лекари в корупционна схема за 5 млн. евро

Гръцката полиция разби организация, занимаваща се с фалшиви предписания, която е ощетила Националната организация за здравни грижи (EOP...

"Видяхме голям потенциал"

Филип Дойчер, който ръководи офиса на TeamViewer, също е оптимист. Заедно със семейството си той се мести от Германия в Гърция и не съжалява за решението си. Големият избор от квалифицирани млади служители привлича инвеститори като TeamViewer. “Компании като TeamViewer винаги търсят таланти. Пазарът в Германия е много конкурентен. Има десетки компании, които се борят за един програмист.”

TeamViewer постепенно увеличава екипа си в Янина. В началото служителите са били 18. Сега за компанията вече работят 50 човека, а в следващите години се очаква да нараснат до 150. За германската компания гръцката бюрокрация първоначално представлявала предизвикателство: “Отне ни месеци, за да открием банкова сметка. Не бива да е така. Трябва да е по-лесно за чуждестранните компании”, разказва германският представител.

Но плюсовете надделяват. В района са разположени много университети, модерно летище, както и магистрали, които достигат до Солун и Атина. “Инфраструктурните условия тук са налице и видяхме голям потенциал”, казва Дойчер пред Дойче Веле.

Йоргос Голецис, който е професор по икономика в Янинския университет, не може да скрие усмивката си, когато чува сравненията със Силициевата долина.

От 5 юли: Нови правила за пътуване до и от гръцките острови

Ръководителят на Гражданска защита и заместник-министър Никос Хардалиас обяви нови правила за пътуване до и от гръцките острови. Той к...

Голецис се радва на интереса на международните компании към Янина. Но Гърция има да извърви дълъг път, преди да може да се сравнява със Сан Франциско и Лондон. Първите стъпки обаче вече са направени. “Една фирма привлича втора, втората - трета, а третата мотивира основаването на нова компания. Такъв е пътят на развитието.” Гръцката икономика силно се нуждае от модернизация. Както и от промени в корпоративната култура. Затова и очакванията, отправени към TeamViewer, са високи.

Гърция инвестира в модерни отрасли

Наскоро гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис посети офиса на TeamViewer в Янина. Създаването на нови работни места и привличането на висококвалифицирани кадри в страната чрез данъчни облекчения е сред основните приоритети на консервативното правителство.

Атина получи много похвали от Брюксел за своите инвестиционни планове: Гърция трябва да получи 30,5 милиарда от Европейския фонд за възстановяване от пандемията. Тази сума отговаря на 18 процента от БВП на страната. Гърция вече представи своя план за възстановяване и устойчивост. Той предвижда 40 процента от средствата да бъдат инвестирани в екологични проекти, а 25 процента - в дигитализация. По тези параметри Гърция дори надскача препоръките на Брюксел.

Гръцката икономика понесе сериозен удар в резултат от пандемията. Безработицата е над 16 процента, ключовите индустрии на услугите и туризма се сринаха. След строгите мерки за преодоляване на икономическите проблеми в последните 10 години, пандемията доведе до ново покачване на държавния дълг до около 200% от БВП. Затова и допълнителните милиарди от Брюксел идват в точен момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com