Гърция отказва предложението на кредиторите и иска да плаща накуп вноските

6346
Гърция отказва предложението на кредиторите и иска да плаща накуп вноските
Снимка: Getty Images

Гърция няма да приеме предложенията на международните кредитори за постигане на споразумение. Това заяви министър-председателят на страната Алексис Ципрас след среща с министъра на финансите Янис Варуфакис и други членове на кабинета, предаде БНР.

"Последните предложения на международните кредитори няма да бъдат приети. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ изстрада много", каза още Ципрас.

Оптимистично завърши срещата между Ципрас и Юнкер, но без споразумение

Реалистичните предложения на масата са тези на гръцкото правителство. Не можем да правим същите грешки от миналото. Това заяви днес гръ...

Късно снощи гръцкият премиер е имал конферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Олланд. Ципрас е казал, че последните предложения на Брюксел за споразумение с Гърция не отразяват съдържанието на преговорите от последните месеци.

Според "Ройтерс" международните кредитори са поискали властите в Атина да ускорят приватизацията на държавни компании, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда. Ако Гърция приеме този план, кредиторите ще ѝ отпуснат 10,9 млрд. евро. Тези мерки обаче срещат силна съпротива вътре в партията на Алексис Ципрас – СИРИЗА.

По-късно днес Ципрас ще информира гръцкия парламент за хода на преговорите с международните кредитори.

Също така стана ясно, че Гърция е поискала от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга, които трябваше да плати този месец. МВФ се е съгласил с искането. Атина трябваше да погаси първата вноска от 300 млн. евро дълг към Фонда днес.

Ципрас: Ще продължим да плащаме на МВФ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната ще продължава да плаща задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ). Часове...

Вчера след пет часа и половина разговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел споразумение за дълговата криза на Гърция не бе постигнато. Ципрас заяви, че разговорите са били конструктивни и смята, че вече се очертава сделка. На този фон Юнкер заяви, че Гърция може да получи 35 млрд. евро до 2020 г., ако има воля за реформи.

Междувременно стана ясно, че Гърция ще иска военни репарации от Германия за Първата и Втората световни войни. Атина никога не се е отказала от това, се казва в доклада на специалната комисия към Министерството на финансите, който е изпратен до парламентарният комитет. Гърция търси от Германия между 280 и 340 млрд. евро. Това е възможно най-скромната сума, каза по този повод председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com