Гърция продължава да е решена да не спазва плана за финансови икономии

25739
Гърция продължава да е решена да не спазва плана за финансови икономии

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис съобщи, че ще се срещне с финансовите министри от Еврозоната, за да им представи молбата на Гърция за мостово споразумение по дълга на страната. Варуфакис потвърди решимостта на новите управляващи в Атина да не спазват т. нар. спасителен план на финансови икономии. По думите му той представлява "тоскична мечта", предаде БНР.

В отговор, германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция трябва да договори пълна програма с кредиторите си, ако иска да си осигури финансовата подкрепа на ЕС. Шойбле подчерта, че не разбира как Атина смята да се справи със спешната помощ, която иска от Европа.

Ципрас обеща да върне на работа съкратените държавни служители

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обеща да вдигне нивото на заплатите в страната и да върне на работа държавните служители, съкратени ...

По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас на обширна реч пред парламента заяви, че не е готов да продължи досегашната програма на кредиторите и настоява за ново споразумение. Опозиционните партии в Гърция подкрепят действията на премиера. Според допитванията 72% от гърците също са съгласни с политиката на правителството.

Атина настоява за сключване на междинна програма с кредиторите, за да има възможност да обслужва задълженията си. Това заяви премиерът Ципрас в програмна реч пред парламента и допълни: "Ние предлагаме стратегия не само за Гърция, но и за всички народи в Евросъюза. Проблемът с дълга не е само на Гърция и никога не е бил единствено гръцки. Кризата не засегна само нас. Тя е европейска и решението за излизане от нея ще бъде общо за цяла Европа".

Акцент в програмата на правителството се поставя върху преодоляване на хуманитарната криза и постигане на икономическата самостоятелност на страната. Гърция започва "война" срещу корупцията и укриването на данъци, проблеми, върху които се базират и голяма част от негативните оценки на кредиторите.

Коментарите по речта на премиера са категорични, че новото правителство в Атина няма да подпише удължаване на спасителния план с кредиторите, което е риск за отношенията между Гърция и Брюксел. Дори от консервативната партия "Нова демокрация", основната опозиционна сила, съобщиха,че подкрепят усилията за взаимноизгодно решение с кредиторите.

Според Шулц Гърция може и да не се отчита на тройката кредитори

Гръцкото правителство, което повече не иска да работи с "тройката" международни кредитори, би могло да се отчита пряко пред ЕС и МВФ з...

Официалната позиция на европейските лидери ще стане ясна след срещата в Брюксел на 12 февруари.

Днес продължават дебатите в парламента по вота на доверие на кабинета Ципрас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани