X
 
 

Гърция с ново Министерство за миграция и убежище

331 0
Гърция с ново Министерство за миграция и убежище
Снимка: Getty Images/Guliver
С решение на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис е създадено ново Министерство за миграция и убежище, а за министър е назначен Нотис Митаракис – досегашен заместник-министър на труда, съобщи МИА.

По информация на говорителя на гръцкото правителство, за заместник-министър е назначен Йоргос Кумуцакос, който и досега отговаряше за политиката за миграцията, но в рамките на Министерството за гражданска защита.

В Гърция почват протести заради нови мигрантски лагери

Гръцките власти са категорични, че нови лагери ще продължат да се строят, въпреки протестите на местното население, съобщи в. "Катимери...

Още от самото начало правителството води различна политика по отношение на въпроса с бежанците и мигрантите. Създаден е комплексен план, базиран на четири основни принципа: защита на границите, ускоряване на процедурите по предоставяне на убежище, увеличен брой на върнати мигранти, затворени центрове.

Заради изграждането на центрове от затворен тип на много места в страната се готвят протести. Подробности можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Всичко това се извършва успоредно с протичащото опразване на островите, в които има най-голям наплив на бежанци и мигранти. Излагането на проблема по време на всички международни форуми е част от политиката на правителството по отношение на мигрантския въпрос.

Според статистиката, общо 5247 мигранти са пристигнали на гръцките острови от и през Турция през декември, съобщи "Катимерини". Според полицията на Северна Гърция 3681 мигранти са пристигнали на Лесбос, 878 на Самос и 688 в Хиос. През първите 12 часа на новата 2020 година 123 мигранти пристигнаха на Лесбос с три лодки, съобщи полицията. Други 134 са се добрали до гръцка земя в новогодишната нощ.

Само през декември Гърция е приела хиляди мигранти, идващи от и през Турция

Общо 5247 мигранти са пристигнали на гръцките острови от и през Турция през декември, съобщи БГНЕС, позовавайки се на вестник "Катимери...

Южната ни съседка вече няколко пъти помоли Frontex за помощ относно бежанския поток, който се е засилил по т.нар. източен коридор. Всичко за последните данни от къде минава пътя на мигрантите през 2019г. и какъв е техният профил - можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Очаква се днес министърът и заместник-министърът да положат клетва пред президента.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители