X
 
 

Гърция се вдигна, за да почете смъртта на младеж

1197 0
Гърция се вдигна, за да почете смъртта на младеж
Снимка: Getty Images
Гръцките власти задържаха 77 души заради размирици и протестни шествия в страната, съобщава "Спутник".

Причината за протестите в няколко региона на Гърция е годишнината от смъртта на младежа Алексис Григоропулос, застрелян от полицията през 2008 г.

Гръцките власти разположиха над 3000 полицаи в Атина, които пазеха обществени сгради и хотели в центъра на града. Трима полицейски служители са пострадали - двама в Патра и един в Атина. Безредици имаше и в Солун.

Силите на реда незабавно отвърнаха на групи от хора, опитващи се да извършат незаконни действия и нападнали полицията с коктейли "Молотов" и други предмети, съобщават властите.

По-рано мирно шествие в гръцката столица положи цветя и запали свещи на мястото, където е бил убит Григоропулос.

  

22 ареста в Атина при протести за годишнина от студентски протести

Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи г...

Смъртта на 15-годишният Алексис Григоропулос, който загина при сблъсък между младежи и унформени, доведе до двуседмични протести и размирици в цялата страна през 2008 г. Тогава развилнялата се тълпа обра множество магазини и атакува редица обществени сгради.

Полицейският служител, застрелял тийнеджъра, беше осъден на доживотен затвор през 2010 г., а неговият колега - на 10 г. Година по-късно обаче неговата присъда беше отменена поради "сериозни здравословни проблеми".

Приятелите на Григоропулос създадоха анархистична терористична групировка, която изпращаше бомби до посолства в Атина и до чуждестранни лидери. Тя пое отговорността за няколко експлозии и пожари в столицата.

Преди години някои от членовете на организацията бяха осъдени за банков обир с взимане на заложник, но по-късно бяха освободени, без да изтърпят пълните си присъди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители