Хакери атакуваха държавни и религиозни обекти в Румъния, в Истанбул избухна бомба

15669
Хакери атакуваха държавни и религиозни обекти в Румъния, в Истанбул избухна бомба
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Информационните системи на много държавни и религиозни институции в Румъния бяха подложени на хакерски атаки от ислямисти, предаде ТАСС, като цитира прессекретаря на Службата за информация на страната Сорин Сава.

Регистрирано е увеличаване на броя на кибератаките срещу информационните системи на държавата от страна на ислямисти. Мощни хакерски атаки удариха сайта на Министерството на образованието, на много висши учебни заведения, както и официалния сайт на румънската патриаршия, добави Сава, пише БГНЕС.

Атаките не са засегнали инфраструктурата, осъществяваща защитата на националните интереси на страната. За противодействие на подобни атаки властите възнамеряват да въведат по-усъвършенствани системи за защита на държавните органи, уточни прессекретарят.

Румънски хакери не веднъж са атакували интернет сайта на президента на страната, а също на Пентагона, на Националното управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания (НАСА), сървъра на британския кралски флот, редакциите на големи европейски вестници като английския "Дейли мейл" и френския "Монд". Въпреки взетите мерки досега не е установена личността на много от киберпрестъпниците.

През 2013 г. бе арестуван румънския хакер Гучифер по подозрение, че е пробил електронната поща на представители на администрацията на президента Барак Обама. Той също така получил достъп до личната кореспонденция и до фотографии на Джордж Буш старши и на негови близки. Сред пострадалите от действията на хакера бяха бившият държавен секретар Колин Пауъл, актьорът Стив Мартин, ръководителят на румънските спецслужби Джордже Майор, представители на фамилията Рокфелер и др.

Междувременно в Турция избухна бомба, след като по-рано днес бяха обезвредени две взривни устройства. Граната експлодира на оживена улица в Истанбул, но за щастие няма пострадали, както и материални щети. Инцидентът е станал в квартал Фатих, при трафопост.

Турция и Германия в повишена готовност за действията на джихадисти

В Турция има около 3000 души, свързани с Ислямска държава на Ирак и Леванта (ИДИЛ), съобщава специален доклад, с което се увеличава о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com