Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия направи сериозни промени с данъците

03 декември 2016, 11:48 часа • 2070 прочитания

Сериозна промяна по отношение на данъците очаква Хърватия от 1 януари догодина, информира Агенция "Фокус".

Реформата включва промени в Закона за данъка върху доходите. Благодарение на поправка в последния момент от страна на правителството, деца, съпрузи и други членове на семейството няма да плащат данък върху доходите от пенсионни спестявания, наследени от втория стълб на пенсионната система. Такъв текст беше включен в окончателния текст на предложения закон, но правителството внесе изменение в последния момент преди гласуването.

Парламентът на Хърватия също промени законите за корпоративните данъци и за внасянето на заплати. В системата на вноските основната промяна е въвеждането на задължение за плащане на вноски за пенсионно и здравно осигуряване на т.нар. други доходи – хонорари, получени от художници, журналисти, служители на свободна практика и други подобни.

Един от законите, които също се променят, е този за уреждането на организационната структура на данъчната администрация. Служителите на Независимия отдел за разкриване на данъчни измами, който преди беше част от Министерството на финансите, сега се прехвърля към основния Данъчен орган.

 

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес