Хърватия спря членството на Сърбия в ЕС точно след резултатите от сръбските избори

1116
Хърватия спря членството на Сърбия в ЕС точно след резултатите от сръбските избори
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватия отново не даде съгласието си за отварянето на нова глава в преговорите на Сърбия за членство в ЕС. Холандия, която заема поста на страна председателката на ЕС, и днес не успа да постигне споразумение между държавите за отваряне на нова глава.

На срещата на представителите на държавите членки в Брюксел хърватският представител изтъкна, че Загреб не може да се съгласи с отварянето на глава 23 за правосъдието, докато не бъдат решени въпросите за компетенциите на сръбския съд за военни престъпления и за представителството на хърватското малцинство в сръбския парламент.

Митов: Подкрепям условията на Хърватия за членство на Сърбия в ЕС

Хърватия и България подкрепят разширяването на Европейския съюз и присъединяването на всички страни от Западните Балкани. Тези страни о...

Решението на Хърватия дойде след като стана ясно, че седем партии и коалиции влизат в Скупщината Сърбия след преброяване на 99,99% от вчерашните повторни избори в 15 избирателни участъка.

Първа остава коалицията на премиера Александър Вучич, формирана около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) – тя печели 48,25% от гласовете.

5-процентната бариера за влизане в парламента преодоляха коалицията начело със Социалистическата партия начело с Ивица Дачич (10,95%), Сръбската радикална партия на Воислав Шешел (8,10%), опозиционната коалиция "За справедлива Сърбия-Демократичната партия" (6,02%), коалицията "Стига-Саша Радулович" (6,02%), коалицията на евроскептиците "Двери - Демократичната партия на Сърбия - Санда Рашкович-Ивич - Бошко Обрадович" (Двери-ДСС) (5,03%), коалицията от прозападните Либерално-демократична партия, Лигата на социал-демократите на Воеводина и Социал-демократичната партии (5,02%). Фактическите повторните избори в 15-те избирателни участък позволиха на евроскептиците от Двери-ДСС да влязат в Скупщината. На вота от 214 април те бяха получили 4, 99% от гласовете.

Остава да се преброят бюлетините от само един избирателен участък, който е в района Нови Белград. Получаването на данни от този участък е спряно заради сбиване след гласуването. Председателят на секцията не позволи да бъдат изнесени бюлетините с твърдението, че е извършена кражба на гласове в хода на изборите.

Протести в Сърбия заради изборния хаос

6 дни след провеждането на предсрочните парламентарни избори в Сърбия, Републиканската избирателна комисия /РИК/ все още не е оповест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани