Йълдъръм: Може да преразгледаме приятелските си отношения със САЩ заради Гюлен

2590
Йълдъръм: Може да преразгледаме приятелските си отношения със САЩ заради Гюлен

Турция може да преразгледа приятелските си отношения със САЩ, ако те не предадат ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се смята за един от вдъхновителите на опита за държавен преврат. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

„САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законния режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности“, подчерта той.

Йълдъръм отбеляза, че ако Вашингтон, както и преди още иска доказателства за участието на Гюлен, тогава може да се преразгледа дружбата с тях.

Йълдъръм: Всяка страна, която е заедно с Фетхуллах Гюлен ще бъде във война с Турция

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че всяка държава, която е на страната на проповедника Фетхуллах Гюлен няма да бъде...

Турските власти са убедени, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Гражданите защитиха демокрацията и поискаха смъртни присъди за участниците в преврата, това за нас е заповед, но не трябва да действаме прибързано, заяви още Йълдъръм.

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен.

По последни данни, обявени от министър-председателя Бинали Йълдъръм, са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com