Косово: Сърбия изпълнява плана на Путин

2551
Косово: Сърбия изпълнява плана на Путин
Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи посети Албания, където се срещна с високопоставени представители на властта. Тя призова за съвместна стратегия и действия с Тирана в областта на външната политика. Тя отправи и редица критики към Белград, като заяви, че Сърбия внася незаконно оръжия в Косово, обучава части от нелегални структури в сръбската армия, които създават проблеми в северната част на страната, съобщи „Косев“.

От друга страна, албанският президент Байрам Бегай призова Прищина да координира по-добре действията си с международната общност по отношение на ситуацията в Северно Косово. Също така, той обяви ангажираността на страната си с признаването на Косово.

Още: Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово

На пресконференцията президентът на Албания каза, че Тирана и Прищина са и трябва да останат фактори на стабилността в региона, както и важни страни, които допринасят за сигурността на Западните Балкани. Той заключи, че отношенията между Албания и Косово са много добри, но също така заяви, че е обсъдил с Османи необходимостта от по-добра координация по отношение на "националния въпрос“.

"Подчертах, че винаги трябва да се ръководим от националния интерес, за да задълбочим сътрудничеството", каза Бегай. Президентът на Албания твърди, че "никой няма причина да се чуди защо Косово е национален приоритет на Албания".

Още: Вучич трябваше да бъде съден: Бивш дипломат от САЩ с крайна защита на Косово

От друга страна, той казва, че е поискал от президента на Косово по-добра координация с международните представители, т.е. със САЩ, във връзка със ситуацията в Северно Косово. "Прецених, че въпреки провокациите за влошаване на ситуацията в общините със сръбско мнозинство в Северно Косово и хибридните намеси на злонамерени трети страни, ние се нуждаем от още по-добра и по-тясна координация с нашите основни партньори, САЩ и ЕС, за всички предприети действия. Никой не може да поставя под въпрос суверенитета и териториалната цялост на Косово, както и правото на прилагане на закона и конституцията, но е необходима координация с партньорите", заяви Бегай.

Албанският президент се спря и на диалога между Белград и Прищина, като заяви, че той е единственият път към нормализиране на отношенията. "Диалогът с посредничеството на ЕС и силната подкрепа на САЩ е единственият път към мира, нормализирането на отношенията и членството на Косово в регионални и международни организации, включително ООН... Уверих президента Османи в пълната подкрепа и ангажимент на Албания да допринесе по конструктивен начин за функционирането на този диалог", каза той, цитиран от БГНЕС.

Още: Анализатор съзря разрив между най-известните сръбски лидери

Бегай съобщи също така, че е обсъдил с косовския си колега процеса на признаване на Косово. По думите му те споделят мнението, че във връзка с този въпрос е необходима по-добра координация на работата между институциите на Косово и Албания.

Албанският държавен глава подчертава, че въпросът за признаването на Косово ще бъде в центъра на вниманието му, след като Тирана поеме председателството на Съвета за сигурност на ООН.

На същата конференция президентът на Косово заяви, че координацията за единна стратегия и действия с Албания във външната политика са били основните теми на дискусията.

"Задължение на всеки от нас е да поставяме националните интереси на първо място, да се координираме ежедневно, да говорим с един глас." Ако някога имаме някакви различия в стратегията, тогава трябва да седнем и да ги преодолеем като семейство, защото ние сме едно точно това", каза Османи.

Тя поиска силната подкрепа на Албания и да бъде "гласът на Косово" във всички международни институции, в които Прищина не членува. Османи се съгласи с Бегай, че е необходима координация със "съюзниците", т.е. че тя е "предпоставка за успех". А от Тирана тя отправи няколко критики към Сърбия, като заяви, че официален Белград "продължава да следва политика за нашето заличаване от лицето на земята".

Още: Нова доза напрежение между Косово и Сърбия след призив на Прищина към ЕС

Косово търси подкрепата на Албания и евроатлантическите партньори и защото, Сърбия оспорва териториалната цялост на страната и редовно предприема институционална агресия срещу Тирана. Според Османи именно Белград влошава ситуацията в Западните Балкани.

"Ще засилим взаимната координация, това е в интерес на нашата нация и на региона". Липсата на мир отчасти се отразява на липсата на стабилност в целия регион на Западните Балкани. Не ситуацията в Севера влоши диалога между Косово и Сърбия. Сърбия е тази, която винаги влошава ситуацията в нашия регион с поредните нападения в района на Косово", каза тя.

"Изпълнявайки старателно плана, който Путин някога реализира срещу Украйна през 2014 г., Вучич и Сърбия целят да дестабилизират целите Западни Балкани, като по този начин се опитват да атакуват ценностите, върху които стъпват ЕС и НАТО." 

Османи твърди, че официален Белград в армията обучава "нелегални структури", за да "създаде проблем на север". "Както изглежда на Север, Сърбия постоянно внася незаконно оръжие в Косово, Белград постоянно обучава части от незаконни структури в своята армия. Това е предизвикателство за целия ни регион, не трябва да позволим на Вучич да реализира плана на Путин в Западните Балкани", заяви Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com