Луганск се изтегля от фронтовата линия

22917
Луганск се изтегля от фронтовата линия
Снимка: Getty Images

Председателят на парламента на Луганската народна република Алексей Карякин заяви, че започва изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, съобщава ТАСС.

„Изтегляме тежката артилерия. Нашите бойци остават на позиции. Ще направим всичко необходимо, за да спрем войната", е казал Карякин. По думите му Народният съвет на републиката е одобрил комплекс от мерки за изпълнението на споразуменията от Минск от 12 февруари.

Лидерите на Луганск и Донецк отказват да подпишат споразумението

Представителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики Александър Захарченко и Игор Плотницки са отказали да подпишат п...

Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за одобряване на договореното в Минск, твърди РИА „Новости", като се позова на източник от МИД. В неделя Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание за ситуацията в Украйна.

Участниците в преговорите в Минск успяха да договорят спиране на огъня в зоната на конфликта в Донбас от 00 ч. киевско време на 15 февруари (неделя) и за изтегляне на тежките въоръжения от линията, определена на 19 септември м.г. в първите Мински споразумения. Целта е създаване на буферна зона за сигурност между враждуващите страни с ширина минимум 50 км помежду им за артилерийските системи с калибър над 100 милиметра. Договорена е и зона за сигурност с ширина 70 км за ракетните системи за залпов огън и ширина 140 км за такива системи от типа „Торнадо", „Ураган", „Смерч" и тактическите ракетни системи „Точка У". Оттеглянето на изброените тежки въоръжения трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши след 14 дни. Това ще се контролира от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и от Генералните щабове на армиите на Русия и Украйна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com