Македония иска ново разследване за смъртта на Борис Трайковски

7910
Македония иска ново разследване за смъртта на Борис Трайковски
Посочва се дългото време, което е било необходимо за откриване на останките на самолета

Македония иска ново разследване на самолетната катастрофа през 2004 г., при която загина президентът Борис Трайковски, съобщава Асошиейтед прес.

Преди осем години на 26 февруари самолетът, превозващ македонска делегация до бизнес форум се разби близо до босненския град Мостар. При катастрофата загинаха Трайковски и още осем души.

Според Македония Босна трябва да предприеме ново разследване на инцидента, тъй като има нови доказателства. Агенцията уточнява, че спекулациите относно причините за смъртта на Трайковски са се появили почти веднага след катастрофата. Някои подозират, че негови опоненти в страната може да са планирали убийството му.

Посочва се дългото време, което е било необходимо за откриване на останките на самолета в хълмовете в района на Мостар. Подозрения падат и върху въздушния контрол, който по това време се осъществява от френски военен екип. Босненските власти разследваха катастрофата и стигнаха до заключението, че самолетът се е разбил заради лоши метеорологични условия и пилотска грешка при опит за приземяване, припомня агенцията.

Според говорителя на македонското правителство Мартин Мартиноски по време на продължилото близо четири години разследване на местни и чуждестранни експерти са били разкрити нови доказателства. Докладът по случая е получен от правителството късно във вторник и е изпратен на главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани