Македонският премиер очаква "големи гръцки компании в Скопие

1927
Македонският премиер очаква "големи гръцки компании в Скопие
Снимка: БГНЕС

Северна Македония ще пожъне „огромни икономически ползи” от смяната на името си с договора с Гърция, заяви премиерът на страната Зоран Заев в понеделник, в интервю за агенция Франс прес. Това се случва в навечерието на знаковата визита на неговия гръцки колега.

Заев наскоро завърши продължителния политически процес за добавяне на „Северна”, към името на страната си, за да реши продължилия десетилетия спор с Атина, които твърдяха, че имат изключителни права върху името Македония, за своята северна провинция.

Заев се извини, защото каза за Хоколоста, че е традиция

Лапсус на северномакедонския премиер Зоран Заев по време на речта му за годишнината от депортацията на македонските евреи предизвика по...

Това спокойствие ще бъде отпразнувано във вторник, когато гръцкия премиер Алексис Зипрас ще посети северномакедонската столица Скопие, като ще доведе със себе си десетки бизнесмени.

„Големи компании с годишни печалби в милиарди ще дойдат”, каза Заев преди срещата си, говорейки за гръцката петролна компания Мотор Оил и за индустриалния конгломерат Митилинеос, които ще се присъединят към двамата премиер по време на бизнес форума, предаде БГНЕС.

Гръцките компании обещаха, че ще инвестират повече от „500 милиона евро” в енергийния сектор на Северна Македония, плюс други инвестиции в селското стопанство, каза той.

„Република Северна Македония ще има огромни икономически ползи от сделката и смятам, че това ще се види във всяка сфера на икономиката”, каза Заев.

Малката балканска страна е дом на около 2 милиона човека, като е много по-малка и бедна от Гърция.

ЕС остро осъди инцидентите в затвора Шутка, Заев иска оставката на директора

Делегацията на ЕС остро осъди инцидента, който се случи в затвора “Шуто Оризари“ и изисква да се проведе разследване, а отг...

Атина изолираше своята съседка в последните десетилетия като наложи вето на усилията на Бивша Югославска Република Македония да влезе в НАТО и ЕС, като Гърция обеща да вдигне блокадата след смяната на името.

Въпреки, че съседките поддържаха търговията през тези близо трийсет години, икономическите връзки бяха ограничени от политическата слаба воля.

Преди Заев да дойде на власт, взаимоотношенията между двете страни се бяха влошили заради предишната администрация, която издигна статуи на Александър Велики, крал на древна Македония, който стана символ на конфликта между двете страни, които твърдяха, че той е техен.

Статуите на Скопие разгневиха Атина, която обвини македонците в кражба на история и култура. Според новата сделка Скопие се задължава преразгледа паметниците, които са част от елинската история.

Заев заяви, че пред някои паметници, ще бъдат поставени плочи, които да „изяснят, че това е част от глобалното културно наследство”.

Зоран Заев: Да живее европейска Република Северна Македония

„Да живее европейска Република Северна Македония, да живее Европа, да живее НАТО“, заяви накрая на своето изказване македон...

„Има някои инициативи за размяна на монументи, като подаръци между добри приятели”, каза той, като не даде конкретни примери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com