Масови арести в Турция по случай Деня на труда

4348
Масови арести в Турция по случай Деня на труда
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици участници в демонстрации по повод Международния ден на труда в Истанбул бяха задържани от полицията. Броят на арестуваните до 14 ч. днес е 136 души, сред които и жени, уточни директорът на полицията Селями Алтънок, цитиран от информационните агенции в Турция, предаде БГНЕС.

"Нямаме особено напрежение, има отделни групи, които се събират на различни места и се стремим да ограничаваме неприятностите за обществения ред. Надяваме се да няма нито един демонстрант с окървавен нос и денят да премине без инциденти", казва пред журналисти полицейският шеф, лично инспектирал ситуацията на знаковия площад Таксим в мегаполиса.

Нова група от 6-има демонстранти обаче е арестувана при опит да проникне през полицейската блокада на Таксим, сред задържаните са и 2 жени. При претърсването в чантите им са открити коктейли "Молотов", след което са проснати на земята, закопчани с белезници и откарани в дирекцията на полицията.

Струпването на огромни маси униформени около Таксим продължава, хиляди полицаи са концентрирани от ранните часове на деня и в квартал Бешикташ. Властите не разрешиха провеждането на демонстрация в деня на труда. Полиция и жандармерия от цялата страна беше изпратена в помощ на своите колеги от града на Босфора. Подкрепленията бяха концентрирани около и на площад Таксим, а улиците към него бяха отцепени.

На засилен полицейски контрол и претърсвания бяха подложени не само местните жители, но и туристите. Заради забраната за провеждане на празничните демонстрации със заповед на областния управител Васип Шахин бяха спрени и определени линии на обществения транспорт, в това число метро и пътнически кораби. Агенциите цитират и поздрава на Шахин в Туитър за празника, с който той отправя пожелания към работещите за здравомислие, спокойствие, мир и братство.

В Деня на труда хиляди в Москва поискаха двойни заплати

140 хиляди души се събраха на традиционното шествие на профсъюзите в Москва по повод Деня на труда. Тази година шествието премина под л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com