Мигрантските лагери в Гърция - много опасно място за жени

6591
Мигрантските лагери в Гърция - много опасно място за жени
Снимка: Getty images/Guliver

Затънала в калта, живееща под пластмасов брезент до препълнени кошчета за боклук, 18-годишната афганистанка Мерзие Ескандари знае, че я чака още един тежък ден в лагера за бежанци на гръцкия остров Хиос. Ежедневието ѝ започва със стоене на опашка пред вонящи тоалетни, получаване на две бутилки вода и порция ориз, а по-късно ще спи на студа без ток. Това разказва в свой репортаж за АФП Елени Колиопулу, предаде БГНЕС.

Лагерът Vial на Хиос разполага с места за 1000 души, но в него вече са натъпкани близо 5000. Някои от тях, като Мерзие, са на къмпинг в близката маслинова гора.

Мигрант стана герой в Испания, спаси инвалид от пожар

Властите в Испания обмислят да дадат легален статут на незаконен имигрант, който спаси инвалид от пожар, предаде БГНЕС, позовавайки се ...

За да поддържат топла или да готвят храна, мигрантите режат клони от маслиновите дървета и палят огньове в метални кофи. Миризмата на дим, мръсна вода и отпадъци прониква навсякъде в лагера.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и неправителствени организации казват, че липсата на хигиена не е единственият проблем в лагера. Той може да бъде опасно място - особено за жените. "Несигурността, особено през нощта, често се споменава от жените", казват от ВКБООН.

Импровизираният лагер е дом на мъже от различни националности, които са мигрирали тук сами.

Human Rights Watch наскоро би тревогата и призова гръцкото правителство да "действа незабавно, за да осигури безопасни и хуманни условия за жени и момичета" в мигрантските лагери. Правозащитната организация призова гръцките власти да "идентифицират уязвимите хора, включително бременни жени, млади майки и момичета жертви на сексуално насилие и други насилствени действия", както и инвалиди, и да им предложат подходящо настаняване.

Страхове за безопасността

Гръцки острови стачкуват заради мигрантите

Представители на властите и служители на трите гръцки острова, на които се намират най-големите мигрантски лагери в страната, организир...

"Простият акт да отидете до тоалетните изглежда твърде рискован за жените и момичетата", пише Хилари Марголис от Human Rights Watch в доклад за условията на живот за жените в лагера "Мория" на остров Лесбос.

Зубаида, афганистанка, живееща в "Мория", споделя пред правозащитничката как спира да пие чай в шест часа всяка вечер, за да не се налага да ходи до тоалетната през нощта. Тя се страхува да не бъде изнасилена.

Амино Абдухахи Ахмат, сомалийка в лагера в Хиос, каза за АФП, че "през нощта трябва да ходим до тоалетните три или четири жени заедно, защото се страхуваме от пияните мъже".

Лекари без граници (MSF) провеждат програма за подкрепа на мигранти, жертви на сексуално насилие, много от които са жени. Ирини Папанастасиу, гръцки представител на MSF, заяви, че някои жени са станали жертва на изнасилване, но не е ясно кога и къде са се случили нападенията.

Предвид пренаселеността и тежките условия в лагерите, гръцкото правителство обеща да прехвърли около 20 000 души на континента до края на годината. Но притокът на новопристигнали "е бил по-голям от прехвърления брой и условията в лагера остават изключително трудни", заяви Лида Лакка от ВКБООН в Хиос пред АФП.

Ердоган не спира да говори, че ще насели турската зона в Сирия със сирийски бежанци

Турският президент Реджеп Ердоган обяви плановете на Анкара за териториите в Северна Сирия, които турската армия контролира след офанзи...

Все пак Мерзие казва, въпреки трудностите в лагера, "разбира се, тук е по-добре, отколкото в Афганистан". За да избяга от разкъсаната от войната страна, тя оставя зад гърба си съпруга си и поема на пътя с родителите си и двете си по-малки сестри. Отнема им почти една година, включително един месец в турски затвор и шест или седем опита да преминат от брега на Турция до остров Хиос.

"Не съм имала добър живот в Афганистан и не ми липсва", каза тя. "Искам работа и образование. Искам да бъда лекар", споделя младата афганистанка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com