Монасите от Света гора ужасени, че нов закон ще позволи жени да влизат в манастирите

3136
Монасите от Света гора ужасени, че нов закон ще позволи жени да влизат в манастирите

От над 1000 години в манастирите в Света гора жени не се допускат. Сега обаче монасите се опасяват, че традицията е застрашена заради нов гръцки закон, позволяващ смяна на пола.

Гърците над 15-годишна възраст вече ще могат да променят пола си, отбелязан в личните им карти, след опростено решение на съда, без да дават доказателство, че са преминали през операция за смяната му. Това пише в закона, приет миналата седмица.

Виенско колело ще има на Света гора

Мечтата на старите боляри да върнат огромното Виенско колело на Света гора ще се сбъдне с пари от Европейския съюз. Проекти на стойно...

Монасите се опасяват, че законът ще позволи на жените просто да се обявят за мъже, за да получат право на достъп до манастирите. Районът на полуострова в Северна Гърция е дом на 20 манастира и повече от 2000 монаси.

Света гора се ползва със специална автономия и достъпът е строго ограничен до 100 православни и 10 неправославни лица, които се приемат най-много за 3 дни. Игумените на манастирите са пратили писмо до гръцкото правителство, изразявайки загрижеността си от последствията на новия закон.

„В светлината на закона ние сме неспокойни за това, което носи бъдещето. Това е поредното нарушение на божиите повели, както и настоящето законодателство, което позволява съжителството на еднополовите двойки. Ако не се противопоставим, то нашите предци ще станат от гробовете си“, пише в писмото. Загрижеността на монасите отразява недоволството на православната църква като цяло срещу новия закон, предаде Фокус.

„Законът е възмутително вдъхновение, което позволява на човек да променя пола си с проста молба за няколко минути, противно на това, което бог е дал на хората. Който има полова дисфория, е душевно болен“, сочат гръцките църковни лидери. Църквата смята закона за „противен на човешката природа и биология“ и че ще създаде „объркване“.

Започва финансова проверка на манастирите в Света гора

Инспектори от Дирекцията за борба с икономическите престъпления към гръцкото министерство на финансите за първи път започнаха ненадей...

Църквите в някои части на Гърция са се заканили да бият камбаните си в знак на траур всеки ден от тази седмица, в знак на протест срещу новия закон.

Създадена през Х век, манастирската общност на Света гора е едно от най-почитаните места в православния свят. Дори и женски домашни животни не могат да влязат на полуострова, с изключение на котките, които са ценени заради това, че ловят мишки. Жените не могат дори и да приближат бреговете на полуострова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com