Никола Груевски обвинен за планиране и финансиране на нападението срещу парламента в Скопие

2232
Никола Груевски обвинен за планиране и финансиране на нападението срещу парламента в Скопие
Снимка: БГНЕС

Македонската прокуратура за борба с организираната престъпност и корупцията повдигна обвинение на Никола Груевски, Трайко Веляновски, Миле Янакиевски, Спиро Ристовски, Владимир Атанасовски и Никола Бошковски. Те са обвинени, че през 2017 г., след неуспешните преговори за сформиране на правителство, са изготвили план с цел заплаха за конституционния ред и сигурността на страната, съобщи МИА.

Според обвинението, става въпрос за актове на насилие, за да се предотврати предаването на властта на новосформираното парламентарно мнозинство. Обвиняемите са организирали финансирани от тях протести, постоянно са намалявали броя на полицейските служители, ангажирани с охраната на протестите и на парламента, като включили в тях и патриотични движения. Взели са мерки да бъдат премахнати препятствията, за да може тълпата да нахлуе в сградата на парламента. Ангажирали са лица, които да извършат насилствени действия, с цел препятстване на избора на нов председател на парламента.

Унгария не дава Никола Груевски на македонското правосъдие

Унгария официално е известила Северна Македония, че няма да екстрадира бившия премиер на страната Никола Груевски, предаде БГНЕС. Минис...

Обвиненият Н. Г., който сега не е достъпен за органите, като ръководител на политическа партия е призовавал гражданите да участват в протести, организирани от тази политическа партия, с думите: „Хората да не седят у дома по чехли, а да вземат съдбата си в свои ръце“, за да се присъединят масово гражданите към протестите. За целта той е ангажирал партийните структури и материални средства. се твърди в обвинителния акт.

Веляновски е трябвало да препятства избора на председател на парламента от редиците на новото парламентарно мнозинство, докато Янакиевски и Ристовски непосредствено и ежедневно са контактували с Градския комитет на Скопие и местните комитети на партията, като са координирали действията на организаторите на протестите.

Обвиняемият В.А., по това време директор на Службата за сигурност и контраразузнаване, и Н.Б., служител на Службата за сигурност , са мобилизирали и координирали членове на групата, с които са договаряли детайли, свързани с протестите, организирани първоначално пред Държавната избирателна комисия през декември 2016 г. Това включва изготвянето на коктейли „Молотов”, изработването на детайли под мотото „За единна Македония” и др.

Именно Атанасовски и Бошковски са извършвали действия, целящи на всяка цена да се препятства мирното предаване на властта с избор на председател на парламента. Обвиняемият Митко Чаков, тогавашен директор на Службата за обществена сигурност, постоянно е намалявал броя на служителите, осигуряващи протестите, и е издал разпореждане да не се реагира, ако се стигне до инциденти.

Груевски е избягал от Македония в багажник на кола, твърди Заев

Бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал от страната скрит в багажник. Това твърди настоящият министър-председател Зоран За...

Обвиняемите са изпращали по телефона указания за масовост на протестите до председателите на общинските комитети, които, на свой ред, са ги предавали на председателите на местните комитети.

Издадено е било разпореждане да се извадят дисковете от охранителните камери на парламента, за да се заличат следите от извършеното престъпление. Бошковски с автомобил – собственост на Управлението за сигурност и контраразузнаване, е докарал автоматично оръжие, пистолети и бронежилетки, които е трябвало да бъдат раздадени на протестиращите, които имали опит в боравенето с оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com