Николич иска анекс за армията към Брюкселския договор

20477
Николич иска анекс за армията към Брюкселския договор

Сръбският президент Томислав Николич поиска нов анекс към Брюкселския договор, който сключиха Сърбия и Косово с посредничеството на Европейския съюз през пролетта на 2013 г. Причината за неговото искане е решението на Прищина да създаде своя армия, което не се харесва от Белград.

Николич обяви пред РТС, че още преди четири месеца е повдигнал пред европейските представители въпроса за създаването на косовска армия, предаде БГНЕС.

"Те ми отговориха, че става дума за косовски отбранителни сили. Тогава ги попитах: от кого ще се защитават? След като се създават такива сили, същото трябва да се направи и в Северно Косово", заяви сръбският президент, имайки предвид населените предимно със сърби общини около Косовска Митровица.

В тази връзка Николич ще настоява за специален анекс към Брюкселския договор, който да разреши на сърбите в северната част на страната също да имат свои сили за самоотбрана. Той още веднъж повтори, че Белград никога няма да признае независимостта на Косово.

Бившата сръбска автономия обяви своята независимост едностранно през февруари 2008. От тогава Косово е признато от повечето страни-членки на ЕС и САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани