Нов кръг от преговори Вучич-Курти на 19 юли в Брюксел

2639
Нов кръг от преговори Вучич-Курти на 19 юли в Брюксел
Снимка: Getty images/Guliver

Нов кръг от преговори по диалога между Белград и Прищина на високо политическо ниво в лицето на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Прищина, Албин Курти, ще се проведе в понеделник, 19 юли, заяви говорителят на ЕС Петер Стано.

На въпрос дали ЕС, като основен посредник в преговорите между Белград и Прищина, е определил дата за нова среща между Вучич и Курти и дали междувременно е имало напредък в разговорите на техническо ниво, Стано каза, че " има напредък от среща до среща ".

"В понеделник върховният представител Борел ще бъде домакин на поредния кръг на високополитическия диалог между Белград и Прищина с подкрепата на Мирослав Лайчак. Тази среща ще се съсредоточи върху постигнатия до момента напредък и следващите стъпки в диалога, който е важен за Сърбия и Европейските перспективи на Косово", каза Стано, цитиран от РТС.

Отговаряйки на въпрос за напредъка, постигнат по време на предишния кръг по време на разговори между Вучич и Курти, както и експертни делегации от Белград и Прищина, Стано отбеляза, че диалогът е в "непрекъснат процес", фокусиран върху взаимно приемливо, правно обвързващо и всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията".

"Всяка среща, организирана от ЕС като посредник, е малка крачка напред. Няма отстъпление и това е важно", подчерта Стано.

Той добави, че крайната цел на всички срещи в рамките на диалога е двете страни да се сближат и да постигнат "консенсус и компромис" по нормализирането на отношенията.

След предишния кръг от преговори между Вучич и Курти, който се проведе в Брюксел на 15 юни, ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел обяви, че до края на юли ще се проведе поредна среща на най-висшите служители на Белград и Прищина.

ЕС притиска Белград и Прищина за договор

ЕС като посредник между Белград и Прищина ще направи всичко възможно да се стигне до споразумение между двете страни преди края на манд...

Дипломатическите източници в Брюксел специално подчертаха важността на добрата подготовка за новата среща между Вучич и Курти, за да се избегне сценарият от предишната - двете страни да не са съгласни по нищо.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че вярва, че диалогът с Прищина ще продължи през втората половина на месеца на най-високо ниво в Брюксел.

Той каза пред ТВ Пинк: „Ще се борим и ще се грижим за нашия народ, доколкото можем чрез международната общност“.

Президентът посочи, че сръбската и армията на Прищина са като "небето и земята" и че те не могат да бъдат сравнявани, защото не са едни и същи категории. Той каза, че страната има добри отношения с KFOR и благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за добрите послания и уважение към обсъжданото от тях, като подчерта, че целта е да се запази сигурността и развитието на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com