Нова спасителна помощ за Гърция няма да се обсъжда преди август

19518
Нова спасителна помощ за Гърция няма да се обсъжда преди август
Снимка: Getty Images / Guliver

Разговори за евентуална нова спасителна програма за Гърция няма да има преди края на лятото, априори през август, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, предаде БГНЕС.

"Ако сегашната програма се спазва, ще бъдат отпуснати траншове (на Гърция) до май. Няма спешна необходимост да обсъждаме нова спасителна програма за Гърция, така че ще говорим за бъдещето през август", заяви Дейселблум при пристигането си на срещата на еврозоната в Брюксел.

"Винаги сме казвали, че очакваме публикуването в края на април на официалните данни на Евростат относно първичния излишък на Гърция. Ако е необходима нова спасителна програма, това ще се случи след лятото", допълни той и подчерта, че занапред въпросът ще бъде как да се намали гръцкият дълг.

"Точно за това ще говорим след лятото. Как ще намалим гръцкия дълг и кой ще го направи?", заяви Дейселблум. Германският финансов министър Волфганг Шойбле искаше да изпрати на Гърция "сигнал за солидарност" преди изборите за Европейски парламент в края на май, но канцлерката Ангела Меркел осуетила този проект вчера, съобщава седмичникът "Шпигел".

Консервативната лидерка предупреди гръцкото правителство, че не трябва да разчита на сигнал от Берлин относно евентуален нов спасителен план преди европейските избори, въпреки че Атина разчиташе на бързо намаляване на дълга въз основа на поетите ангажименти от европейските й партньори в края на 2012 г.

"За момента Гърция трябва да покаже на Тойката, че е предприела мерките, предвидени в програмата. Едва когато направи това, следващият транш ще може да бъде изплатен. Не е лесно за Гърция, но гръцкото правителство увери, че ще спази предварителните условия", заяви Шойбле при пристигането си за срещата на еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com