Ново измерение на коронавируса: Окупация на училища в Гърция

4095
Ново измерение на коронавируса: Окупация на училища в Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 1300 училища и учебни заведения в Гърция са окупирани – като знак на недоволство заради мерките срещу коронавируса. Според протестиращите, гръцките власти не правят достатъчно, за да гарантират здравето на учещите се – и ученици, и студенти.

Най-голямо недоволство има заради невъзможността да се осигури дистанция между учещите в класната стая, както и че почти никъде няма как една паралелка да има 15 ученици, обясни гръцкият икономист Йоаким Каламарис пред Нова телевизия.

Извънредно положение в Чехия заради коронавируса

Чехия въвежда извънредно положение заради коронавируса SARS-CoV-2 за срок от 30 дни. Това става, след като почти шест месеца изминаха о...

По думите му, студенти влизат в учебни заведения и слагат вериги и катинари, тъй като нощем няма охрана на учебните заведения. Отделно той разказа, че има голям спор да се носят ли маски или не.

В Гърция потвърдените случаи на COVID-19 станаха 19 842, от които 9989 оздравели и 409 смъртни, т.е. 4 нови за последните 24 часа, намаление с 3 случая. За 4 октомври има 229 нови случая т.е. 38 по-малко на дневна база.

Твърд привърженик съм на носенето на маски, защото това изглежда единственото средство за предпазване е това, посочи академик Богдан Петрунов. Според него, радостното в България е, че засега има две по-големи огнища, но има опасност като в Западна Европа да се наложи затваряне и блокиране на отделни райони. Ако продължим да не спазваме тези елементарни мерки, нещата няма да отидат на добре, предупреди Петрунов.

Академик Петрунов изрази позиция, че никой не може да каже доколко има колективен имунитет и че теорията не доказва категорично, че се развиват антитела, които ни пазят. Той обаче не коментира тезата за т.нар. клетъчен имунитет.

Главният прокурор на САЩ е под карантина заради коронавируса

Главният прокурор на САЩ и американски правосъден министър Уилям Бар ще се самоизолира "засега", но вероятно ще се върне на работа по-к...

Що се отнася до американския президент Доналд Тръмп, Петрунов потвърди, че при него се прилага коктейл от моноклонални антитела. Точно с такова антитяло работи и български учен в САЩ – проф. Димитър Димитров. ПОДРОБНОСТИ ЗА РАЗРАБОТКАТА - ТУК!

Друга терапия, която може да помогне, е да се използва сърфактант. Академик Петрунов посочи, че с него може евентуално да се предотврати зараза. Сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Значението на сърфактанта за работата на белите доброве е да регулира повърхностното напрежение.

Още: "Спад в броя на заразените у нас, над 15 000 са оздравелите от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com