Новото летище в Истанбул ще бъде най-голямото в света, смятат турските власти

6797
Новото летище в Истанбул ще бъде най-голямото в света, смятат турските власти
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Република Турция Реджеп Таийп Ердоган открива днес новото летище в Истанбул, което според турските власти ще се превърне в най-голямата аерогара в света, пише БГНЕС.

Изграждането на "Новото летище на Истанбул", както е официалното название на аеропорта, е на стойност 26 млрд. и 140 млн. евро с ДДС. Към момента обаче е реализирана едва първата от четирите фази от строителството, започнало през 2014 г., която е на стойност 6 млрд. евро. Останалите етапи трябва да приключат до 2023 година.

Цялата площ на обекта възлиза на 76,5 млн. квадратни метра. След завършването си летището ще има капацитет от 200 млн. пътници годишно, с което се предполага, че ще се превърне в най-голямата аерогара в света. Засега завършената първа фаза на аеродрума ще обслужва около 90 млн. пътници.

Бойко Борисов ще бъде гост на откриването на новото летище в Истанбул

Третото летище в Истанбул ще бъде открито днес на националния празник на страната - 95-ата годишнина от основаването на Турската републ...

Новото трето летище на Истанбул е един от знаковите инфраструктурни проекти на Ердоган и откриването му на днешния национален празник на Турция, Деня на основаването на светската република, се възприема от мнозина като политическа победа. На откриването ще присъстват редица гости от чужбина, включително премиерът на България Бойко Борисов.

Ясни са вече и дестинациите на първите полети на новото истанбулско летище. Първите полети ще бъдат дело на Turkish Airlines и ще бъдат до турската част на Кипър и до Азербайджан, съобщи изпълнителният директор на компанията Билал Екси, пред турското издание Hürriyet Daily News. „Във връзка с целите на Турция за 2023 г. ние поръчахме 14 нови самолета включително 4 товарни и те ще пристигнат тази година. Ще имаме 41 от нова генерация в следващата година”, сподели Екси.

Но...

Новото летище на Истанбул - мрачна строителна площадка на лични трагедии

Новото летище в Истанбул, което трябва да бъде открито след броени седмици, е един от най-престижните проекти на президента Реджеп Ердо...

Actualno.com припомня, че строежът на дълго чаканото летище съвсем не е безпроблемен. На 16 септември турската полиция арестува поне 20 души при протест по повод смъртните случаи при трудови злополуки и лошите условия на работа на строителната площадка на летището. Общо 500 души са били арестувани по време на протестите на мястото на строежа на този мегапроект.

Около 35 000 работници са наети за изпълнение на плана за изграждане на аерогарата, както и 3000 инженери и административен персонал. 27 работници са загинали на строителната площадка, като 13 от тях са починали вследствие на трудови злополуки, уточниха по-рано официалните власти. Същевременно работници разказаха пред агенция France Presse, че посочената цифра е много ниска и че инцидентите на строежа са обичайни.

Но въпреки перипетиите първата фаза на новото летище вече е завършена и Турция е свидетел на грандиозно откриване, което ще остави следа в икономическия живот на страната.

Планът на Турция да 2023 г. е Анкара да успее чрез подобрения в областите на икономиката, енергетиката, здравеопазването и транспорта да направи Турция част от 10-те най-силни икономики в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com