Обявиха антиправителствен протест в Сараево заради пандемията

1007
Обявиха антиправителствен протест в Сараево заради пандемията
Снимка: iStock

Група граждани и активисти обявиха, че във вторник ще се проведе протест срещу политиците от Босна и Херцеговина, които са отговорни за забавянето на доставките на ваксини срещу коронавирус, предава МИА.

Организаторите призовават гражданите утре, когато се отбелязва денят на столицата Сараево, да излязат заедно в защита срещу онези, „които безочливо си играят” с техния живот. Те настояват за незабавна оставка на Съвета на министрите на БиХ и на федералното правителство.

„За всички онези, които ще използват като аргумент, че това би създало хаос и институции без лидерство, нашият отговор е, че институциите вече са без лидерство и че живеем в хаос, в който всеки ден умират средно по 50 наши съграждани, а те показаха и доказаха, че са неспособни и не могат да се справят с пандемията", заявиха организаторите на протеста

Гърция отваря отново магазините, въпреки високия процент заразени

От днес Гърция отвори повечето магазини за търговия на дребно въпреки стабилното ниво на инфекции с Covid-19 и двуцифрените смъртни слу...

Списъкът с техните искания включва назначаване на нов Съвет на министрите на БиХ и на федерално правителство, на които бе даден срок от две седмици да представят ясен и реален план за справяне с кризата и борбата с пандемията, както и за спешно въвеждане на PCR тестове за всички влизащи на територията на Босна и Херцеговина.

Гражданската инициатива обяви пълна блокада на Сараево, ако проблемите на Клиничния център на университета в Сараево не бъдат решени до 6 април. Според активистите, фактът, че ръководството на центъра не позволява никой да влезе в болницата, означава, че „нещо се крие”.

Днес се очаква тази група граждани да внесе обвинение в прокуратурата на кантон Сараево срещу ръководството на Клиничния център, който е подписан от повече от 3 000 граждани, съобщиха от Гражданската инициатива за БиХ.

Те обявиха, че ще поискат от правителствата на Федерация БиХ и от кантона Сараево да поемат контрола над Клиничния център в столицата, за да „спрат престъпността в тази институция, довела до десетки смъртни случаи, чийто живот, според признания на служители в Клиничния център, е можело да бъде спасен“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com