Обвинения между Турция и Гърция за "убити мигранти", BBC пусна специално видео

6932
Обвинения между Турция и Гърция за "убити мигранти", BBC пусна специално видео
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с новата криза с мигрнатите между Гърция и Турция продължава да ескалира. Новият горещ епизод в сагата между двете държави е отношението към опитващите се да влязат в Гърция стотици мигранти.

Снощи, на срещата с българския премиер Бойко Борисов, турският президент Реджеп Ердоган подчерта, че гръцките гранични власти са убили двама сирийски бежанци. По-рано турски медии написаха за застрелян сирийски бежанец, който починал от рана от куршум във врата.

ООН: Гърция няма законово основание да спира даването на убежище

Гърция няма правно основание за спиране на процедурите за даване на убежище в опита си да спре хиляди мигранти, влизащи от Турция на не...

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас обаче отрече, че има убити мигранти на границата между двете страни. В Twitter Пецас написа: "Не са били произведени изстрели от гръцките граничари по нито един човек, опитващ да влезе в страната нелегално. Обратните твърдения не са нищо повече от груба и умишлена дезинформация: Фалшива новина".

Тази нощ обаче BBC публикува ВИДЕО как бреговата охрана на Гърция стреля по лодка с мигранти в Средиземно море. Вижда се как куршумите от поне два предупредителни изстрела удрят повърхността на водата в непосредствена близост до лодката. След това един от войниците на борда на военния катер започва с прът да бута мигрантите и надуваемата им лодка обратно към Турция. Към опитите му да върнат мигрантите назад се присъединява и екипажа на гръцка патрулна лодка, от която също използват пръти, за да бутат лодката на чужденците.

От 5 години насам Европейският съюз има споразумение с Турция, което предвижда Анкара да спира бежанците от Сирия и Централна Азия на своя територия, а ЕС да ги компенсира с пари и да приема само регистрирани в Турция сирийски бежанци, в замяна на върнати обратно нелегални мигранти на принципа 1:1.

Междувременно, Ердоган проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. И пред нея Ердоган изтъкнал необходимостта от "справедливо разпределение" на тежестта, която носят милионите бежанци.

Виена: България и Гърция не трябва да бъдат оставени сами

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че България и Гърция – държавите, които пазят външните граници на ЕС, не т...

"Нашият президент обсъди ситуацията в Идлиб и проблемът с бежанците. Той отбеляза че трябва да се спазват поетите отговорности за разпределение на тежестта на мигрантския натиск", се казва в официалното изявление от Анкара.

Какво каза Меркел за политиката на Ердоган, научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com