Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Лидерът на управляващите в Румъния отива в затвора

27 май 2019, 14:47 часа • 3073 прочитания

Върховният съд на Румъния осъди окончателно лидера на румънските социалдемократи Ливиу Драгня на три години и половина затвор за корупция, съобщават румънски медии.

Висшата инстанция потвърди осъдителната присъда на Драгня, постановена през миналата година. Той разполага с 24 часа да се яви в полицията и присъдата му да влезе в действие.

Драгня отива зад решетките, защото ходатайства две работещи за социалдемократите жени да бъдат назначени на работа в Социалната служба в Телеорман, като твърди, че са безработни. Щетата е общо 23 000 евро - заплатите, платени на двете, докато работят за социалните. Румънската антикорупционна прокуратура искаше и по-строго наказание.

След многократни забавяния съдиите от Върховния касационен съд издадоха присъдата днес, един ден след европейските избори. Четирима от петима съдии от съдийския състав считат, че политикът е виновен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Румънските социалисти изгубиха евровота, оставайки втори след Национално-либералната партия на президента Клаус Йоханис. Ако обаче към нея се добави и Антикорупционният алианс, който е с 18,11% подкрепа, то поражението на социалистите е много сериозно. А докато пускаше бюлетина, Драгня отговори на журналистически въпрос дали е готов да отиде в затвора така: "Вие готова ли сте? Никой не е готов, госпожо".

Жалбата на председателя на социалдемократите в Румъния е приета по гражданско дело, като се намалява сумата, която трябва да плати като обезщетение.

Ливиу Драгня е единственият, който е осъден на престой зад решетките, другите обвиняеми по делото са или оправдани, или са получили условни присъди. Това означава, че ще имат криминално досие, но няма да отидат в затвора. Бившата съпруга на Драгня - Бомбоника Продана, е оправдана по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес