ООН: Отричането на геноцида пречи на прогреса на сръбското общество

2826
ООН: Отричането на геноцида пречи на прогреса на сръбското общество
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия и други бивши югославски държави трябва да направят повече в борбата с отричането на геноцида и речта на омразата, ако искат обществата им да вървят напред, заяви специалният съветник на ООН по въпросите на предотвратяването на геноцида Алис Вайриму Ндериту пред Радио Свободна Европа, цитирани от БГНЕС.

По време на посещението си в Белград Ндериту заяви, че от политическите елити в страните, които са преживели геноцид, зависи да направят точна оценка на миналото и да признаят вината си, за да позволят на по-младите поколения да гледат към бъдещето.

"Докато има групи хора, които са влиятелни и отричат, че е имало геноцид в Сребреница или че е имало геноцид в Руанда, или че е имало Холокост, за едно общество остава много трудно да върви напред", каза тя. "Те, по-младите поколения, трябва да гледат в бъдещето и да мислят положително за него", каза Ндериту.

Във връзка със стенописа на босненския сръбски военачалник Ратко Младич, който се оказа в центъра на спор между поддръжници и противници на осъдения за военни престъпления, Ндериту заяви, че стенописът изобщо не е трябвало да бъде рисуван.

79-годишният Младич ръководи босненските сръбски сили по време на войната в Босна през 1992-1995 г. и е осъден от трибунала на ООН за военни престъпления, включително за убийството на повече от 8000 мюсюлмански мъже и момчета в източния град Сребреница през 1995 г. Той излежава доживотна присъда, а обжалването на присъдата му от 2017 г. за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления беше отхвърлено от трибунала, базиран в Хага, през юни.

Венецуела иска Испания да се извини за геноцида над местните народи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че испанският крал Фелипе VI трябва да се извини за геноцида над местните народи в Амери...

Но мнозина в Сърбия все още смятат Младич за герой от войната, а стенописът му, който се появи на фасадата на сграда в центъра на Белград един месец след като съдът за военни престъпления потвърди присъдата му, отново разпали страстите сред поддръжниците и враговете на командира, наречен "касапинът от Босна". Оттогава насам стенописът на няколко пъти е бил обект на хвърляне на боя и всеки път бързо е бил връщан в първоначалния си вид.

"Смятам, че този стенопис привлече вниманието към Сърбия, и то по неправилни причини", каза Ндериту. "Трябва да отидем по-далеч и да се заемем с въпроса защо хората искат да се идентифицират с Ратко Младич дотолкова, че са готови да защитават неговия стенопис."

Служителят на ООН заяви, че основният проблем остава желанието на политиците да толерират отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници.

"Необходимо е да се справим с тези наративи от миналото, да се борим с езика на омразата и отричането на геноцида. Основният проблем е именно този - отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници", каза Ндериту пред РСЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com