Осъдиха убийците на сръбския журналист Славко Чурувия на 20 и 30 години затвор

2832
Осъдиха убийците на сръбския журналист Славко Чурувия на 20 и 30 години затвор
Снимка: iStock/Guliver

Специалният съд в Белград издаде присъди от 20 и 30 години затвор за четиримата обвинени членове на бившата Държавна сигурност за убийството на журналиста и собственик на "Дневни Телеграф" Славко Чурувия.

Тогавашният шеф на Държавна сигурност Радомир Маркович, както и шефът на белградската централа на ДС, Милан Радонич, бяха осъдени на 30 години затвор, а агентите на ДС Мирослав Курак и Ратко Ромич на по 20 г. затвор.

Оправдаха съпругата на Слободан Милошевич

Апелативният съд в Белград анулира присъдата на съпругата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич Мира Маркович. През юни минала...

По времето на произнасянето на присъдата Радонич и Ромич са съответно в затвора и под домашен арест.нТази присъда не беше приета единодушно, а с отсъждане на съдиите в тричленния състав с 2: 1. Това решение на съда, прокуратурата и защитата имат право да обжалват пред Апелативния съд.

Присъдата се произнася точно 20 години след убийството на Чурувия и това е първата присъда за убийството на журналист, докато други убийства, включително това на Милан Пантич, все още не са разкрити.

По време на процеса за убийството на Чурувия бяха изслушани повече от 100 свидетели и бяха проведени над 90 основни заседания, предава БГНЕС.

Маркович и Радондич са осъдени за подстрекаване към тежко убийство, а Ромич и Курак за съвместно тежко убийство.

Според обвинителния акт, на 11 април 1999 г., Чурувия е убит от Мирослав Курак, а негов съучастник е бил Ратко Ромич, който ударил главата на съпругата на Чурувия с дръжката на пистолета.

Адвокатите в Сърбия вдигат стачка заради убийство на техен колега

Адвокатите в Сърбия стартират едномесечна стачка. Причината е убийството на адвоката на бившия президент Слободан Милошевич - Драгослав...

Той е убит на Великден, 11 април 1999 г., в двора пред входа на сградата, където са разположени помещенията на маркетинговия отдел на "Дневни телеграф". В момента, в който е прострелян, той е в компанията на съпругата си, Бранка Пърпе, която е получила леки наранявания.

Разследването след падането на режима на Слободан Милошевич установи, че Чурувия денонощно е бил следен от служители на Държавна сигурност, които изненадващо преди самото убийство били изтеглени от "задачата".

Установено бе също, че съпругата на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, Мира Маркович, е поддържала директна връзка с убиеца на журналиста. Това разкритие прави в днешния си брой белградският вестник "Блиц". Според изданието връзката ставала чрез един от ръководителите в тогавашната Държавна сигурност Драган Филипович. Той лично е свързвал вдовицата на Милошевич с физическия изпълнител на убийството на Чурувия Мирослав Курак.

Разследващите съобщиха, че Маркович лично се е обадила на тогавашния директор на Държавна сигурност в Сърбия Власимир Джорджевич с думите: трябва да бъде ликвидиран собственикът на "Дневни телеграф" и "Европянин" Чурувия.

Застреляха адвоката на Милошевич и на "Земунския клан"

В събота вечер беше убит известният адвокат Драгослав Миша Огнянович на прага на къщата си в Белград. По време на нападението е ранен и...

Тя се издирва от Интерпол и нейното местоположение, както и това на сина й Марко, е неизвестно. Мира Маркович дори не присъства на погребението на своя съпруг през 2006 г.

Тя беше лидер на партията Югославска левица, верен съюзник в престъпленията срещу човечеството на нейния съпруг Слободан Милошевич по време на кървавите войни в бивша Югославия /1991-1999 г./.

Мира Маркович е смятана за отговорна и за убийството на бившия сръбски премиер Петър Стамболич, който е един от политиците издигнали през 80-те години на миналия век Слободан Милошевич.

Наскоро бе оправдана от Алелативния съд в Белград във връзка с обвинение, че през 2000 г. е „повлияла на правителствена комисия за незаконно предоставяне на апартамент на бавачка на внука си“. Тя бе осъдена на 1 година затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com