Планира ли Сърбия да купи С-400 от Русия?

3210
Планира ли Сърбия да купи С-400 от Русия?
Снимка: Russian Ministry of Defense

В статия за американското списание The National Interest коментаторът по въпросите за отбраната и националната сигурност Чарли Гао изтъква редици причини, поради които Сърбия би могла да се превърне в следващата държава, закупила руските зенитно-ракетни системи С-400, отбелязва агенция "Фокус".

През септември 2019 г. Русия и Сърбия проведоха първото си съвместно учение за противовъздушна отбрана „Славянски щит“. В рамките му сръбските военновъздушни сили научиха как да работят със системата за ПВО С-400, практикувайки нейното използване спрямо различни цели, симулирани и реални. Естествено, това отваря въпроса дали и Сърбия планира да закупи С-400. Погледът назад в историята дава смесени отговори.

В Русия стартира обучението на турски персонал за работа с С-400

В Русия започна обучението на турските военни за опериране със зенитно-ракетната система С-400. Това става ясно от официално съобщение ...

Според бившия министър на външните работи на Югославия Живадин Йованович, Социалистическа федерална република Югославия (СФРЮ) се е интересувала от придобиването на С-300 още през 1989 г. Дори са били в ход преговори, когато започва разпадането на страната през 1991 г., паралелно с това на СССР.

След вдигането на оръжейното ембарго с Дейтънското споразумение през 1995 г., новата Федерална република Югославия (състояща се основно от Сърбия и Черна гора) започна отново да разглежда системите за противовъздушна отбрана. Бяха въведени планове за закупуване на варианта С-300ВМ, заедно с други системи със среден обсег. В Русия дори бяха изпратени югославски войници за обучение за работа със системите.

Но войната в Косово през 1998 г. предотврати възможните доставки. ООН постави още едно ембарго върху Югославия през 1998 г. На войските на противовъздушната отбрана, които тренираха в Русия, не бе разрешено да се върнат в страната. И когато избухна войната в Косово, ПРО на Югославия се състоеше от закупените в Румъния ЗРС С-125 „Нева“.

С отмяната на оръжейното ембарго през 2001 г. новата република Сърбия отново можеше да купува оръжие, но не успя да го направи. Местната промишленост продължи да модернизира С-125, а през 2017 г. от Беларус бяха поръчани две батареи на ЗРС „Бук-МБ“. Но дори и тогава не секнаха съобщенията, че Сърбия иска да купи С-300. Докладите бяха категорично опровергани както от Сърбия, така и от Русия, които подчертаха, че въпроса за С-300 не е част от официалния план за сътрудничество в областта на отбраната и техническото сътрудничество между двете страни.

Американският Конгрес поиска от Тръмп да наложи санкции на Турция заради С-400

Президентът Доналд Тръмп трябва да наложи санкции срещу Турция, съгласно мандата на американското законодателство в отговор на закупува...

Включването на Сърбия в ученията „Славянски щит“ през 2019 г. обаче може да подскаже, че приливите и отливите се променят. Възможно е Министерството на отбраната в Белград да е чакало Русия да предложи С-400 на повече страни и сега да смята, че е подходящ момент за сключването на сделката.

От друга страна, спонсорираните от сръбското правителство медии публикуваха поредица от статии на 5 септември, в които бе подчертано, че специалният пратеник на американския президент Донлад Тръмп за Западните Балкани Матю Палмър е предложил „невероятна сделка“ на Сърбия. Тя представляваше ескадра с F-16, 10 милиарда долара и гарантираше членство в ЕС до 2024 г. в замяна на признаването на независимостта на Косово.

Въпреки че е много малко вероятно това да е вярно, тъй като нито един западен източник не го е потвърдил и защото подобно споразумение би било невероятно скъпо, Сърбия се оглежда на Запад при закупуването на оръжие. Белград договори доставката на няколко вертолета Airbus H145M и ракети с малък обсег MBDA Mistral в началото на тази година. Възможно е, подобно на бившата СФРЮ, Сърбия да маневрира както с Русия, така и със Запада в опит да придобие най-доброто оръжие за своята армия. Ученията с използването на руските С-400 може да е просто още една част от дългата игра на Белград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com