Радев и президентът на Черна гора: Подкрепяме териториалната цялост на Украйна

1723
Радев и президентът на Черна гора: Подкрепяме териториалната цялост на Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на Черна гора Мило Джуканович пристигна на официално посещение в София, където с колегата си Румен Радев осъдиха руската агресия в Украйна и подкрепиха евроинтеграцията на балканската страна.

"Осъждаме категорично руската агресия в Украйна, тази брутална война, която доведе до неизмерими жертви, страдание и разрушения, и подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата ѝ за суверенитет, независимост и териториална цялост. Но споделяме нашето притеснение от продължаващия конфликт и сме на мнение, че трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия, така че на войната да се сложи край възможно най-скоро, за да избегнем риска за нашия регион и в световен мащаб", заяви Радев след двустранната среща с Джуканович, повтаряйки отново тезата си за края на войната на масата за преговори.

Подписахме меморандум с Гърция за нов петролопровод, Радев поиска неруски нефт

България и Гърция подписаха днес два меморандума за разбирателство - за строежа на петролопровод между Александруполис и Бургас, както ...

ОЩЕ: Радев твърди, че Европа става "заложник" на войната, поиска мир и от Мюнхен

"Обсъдихме и възможните действия, за да преодолеем последствията от войната – огромна инфлация, социални проблеми, проблеми в енергийната сфера заради прекратените доставки на ресурси. Важно е да работим за по-голяма енергийна свързаност на нашите електропреносни мрежи и системи", добави българският президент.

Джуканович потвърди и каза, че "под прицел" е европейската система от ценности и "трябва да запазим нашите ценности и интереси". "Войната подейства отрезвяващо на ЕС и ще се отворят по-големи възможности за преговорния процес на държавите от нашия регион", каза той.

Според Радев Черна гора е "този важен приятел, партньор и съюзник в НАТО, споделяме общи отговорности и имаме общи възможности да работим заедно за мир, сигурност и просперитет в нашия регион". Той каза, че визитата на Джуканович е ясен израз на отличен диалог на най-високо ниво, общи усилия за развитие на нашия регион, общата ни посока за мир на Балканите.

"Обсъдихме широк кръг въпроси от двустранните отношения и европейския дневен ред. България винаги е била силен поддръжник на евроинтеграцията на Западните Балкани и европейския път на Черна гора. Убедени сме, че Черна гора ще запази лидерската си роля в процеса на евроинтеграция и сме готови да продължим нашата подкрепа. Това е ясно от българската официална програма за помощ. Можем заедно да идентифицираме най-важните области, в които България да помага", добави Радев.

Джуканович: Има открита намеса на Русия във вътрешните работи на Черна гора

Последните изявления на митрополит Иларион Алфеев и на руския външен министър Сергей Лавров само потвърждават откритата намеса на Русия...

Той наблегна на доборсъседството, зачитане на правата на човека и възможностите в икономиката, инвестициите, енергетиката, транспорта, туризма, културното сътрудничество, сигурността и отбраната.

Основният проблем според него е транспортната свързаност с Черна гора. "Убедени сме, че още не сме използвали всички възможности, особено това да имаме сухоземна и въздушна свързаност. Да имаме по-активно сътрудничество в сферата на образованието. Създаване на Института за устойчиви технологии в Югоизточна Европа е във важен етап на развитие", отбеляза Радев.

Президентът поиска да засилим партньорството с Подгорица по линия на НАТО. Черна гора изпрати контингент в Многонационалната бойна група на територията на България, с Италия като рамкова държава. "Ние сме напът да сключим реални споразумения за обмен в сферата на военното обучение, военните тренировки и учения", добави Радев.

Джуканович потвърди всичко казано от колегата му за двустранните отношения. "Горди сме от историческите основи на нашите отнешения, но и на постигнатото от поколенията в тези времена. Имаме много добре развити отношения, както и в международните съюзи", каза той.

Според него след изборите в България и Черна гора "ще се съставят по-стабилни правителства, които ще могат сериозно да работят за дългосрочното икономическо развитие на общите междудържавни отношения". "Благодарни сме за подкрепата за евроинтеграцията", каза той пред Радев.

Джуканович: Сърбия застрашава съседните държави с действия като от 90-те години

Отношението на Сърбия към Черна гора и към други страни в региона в този момент неимоверно наподобява отношението на Сърбия към съседни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани