Румънските социалисти като българските - със загуба на евроизборите

1927
Румънските социалисти като българските - със загуба на евроизборите
Снимка: iStock/Guliver

Макар и не чак като колегите си в България, но и в Румъния социалистите загубиха европейските избори. Там обаче стана при далеч по-висока активност - около 50%.

Всъщност управляващите социалисти губят със съвсем малко - те печелят 24,84% от гласовете според предварителните депутати и така са на второ място. На първо място е Румънската национално-либерална партия, с 27,86%. Ако обаче към тях се добави и Антикорупционният алианс, който е с 18,11% подкрепа, то поражението на социалистите е много сериозно.

Пореден остър сблъсък между управляващите и президента в Румъния

Управляващите социалдемократи в Румъния за пореден път атакуваха президента Клаус Йоханис, този път на митинг в рамките на кампанията з...

Вече според официални данни от Румънската централна избирателна комисия, консерваторите от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) и центристите от Антикорупционния алианс печелят заедно около 4 % от гласовете, пред управляващата Социалдемократическа партия (СДП), която спечели малко над 24% според резултатите от преброяването на около 80 % от бюлетините, пише БГНЕС.

Всеки втори румънец с право на глас е гласувал на тези избори, което е необичайно висок процент. Мобилизацията бе особено силна в големите градове, традиционно близо до десния център, и сред важната румънска диаспора в чужбина.

"Ние не очакваме с нетърпение този вот", заяви с горчивина Ливиу Драгня, лидерът на социалистите, който не може да е премиер заради присъда за изборна измама.

На европейските избори през 2014 г. СДП спечели 37,6 % от гласовете и половината от 32-те места. След завръщането си на власт през 2016 г. социалдемократите не са спрели да утвърждават своята сувереннна и евроскептичната реторика.

Партиите безотговорно рискуваха вота с подмяна на избирателни комисии

За пореден път политическите сили рискуваха коректното провеждане на изборите с масови смени в последния момент на съставите на секцион...

"Правителството, сформирано от СДП трябва да напусне", заяви в неделя вечерта президентът Клаус Йоханис от НЛП, приветствайки вота на румънците "в полза на една европейска Румъния".

СДП записа втори неуспех в неделя: референдумът, свикан от Йоханис в подкрепа на борбата с корупцията и срещу съдебната реформа, достигна необходимия кворум, определен на 30%. Анализаторите отново предричат поражение на мнозинството, след като в плебисцита има два въпроса - искат ли румънците да няма амнистия при случаи на виновни за корупция, както тръгнаха да правят на закон румънските социалисти и искат ли правителството да не може да издава извънредни постановления за наказателното законодателство, както и да се удължи срокът за обжалване изобщо на постановления за наказателното законодателство в съда. Прогнозите са, че и на двата въпроса румънците отговарят против желанията на партията на Драгня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com