X
 
 

Сали Бериша: "Мини-Шенген" ще превърне Косово в сателит на Сърбия

937 0
Сали Бериша: "Мини-Шенген" ще превърне Косово в сателит на Сърбия
Бившият министър-председател на Албания Сали Бериша заяви, че проектът „Мини-Шенген” датира от времето на управлението на Енвер Ходжа, който си е сътрудничил с югославския диктатор Йосип Броз Тито, съобщава албанското издание „Сюри”, цитирано от БГНЕС.

Целта на проекта, започнат от албанския премиер Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, цели по-нататъшната изолация на Косово, икономическото му отслабване и в резултат – превръщането му в неравностоен партньор при преговорите със Сърбия, смята Бериша.

Тачи и Вучич при Макрон - и двамата балкански лидери с оптимистични думи

Оптимистично настроение и от косовска, и от сръбска страна, след като президентът на Косово Хашим Тачи и сръбският му колега Александър...

Според него инициативата ще превърне Косово в сателит на Сърбия, подобно на събитията през 1946 г., но този път това става с помощта на Албания.

Митническият съюз ще превърне Албания в „шеста югославска република”, смята бившият премиер на страната.

Сали Бериша твърди, че идеята за „Мини-Шенген” е провал на идеята за промяна на границите на Косово в полза на Сърбия.

Според него, Вучич на практика лансира идеята за създаване на Велика Сърбия. Ако тя бъде осъществена, Косово ще бъде „сковано” в регионална правна рамка и няма да има възможност да използва потенциала си при диалога със Сърбия.

Заев, Вучич и Рама без Тачи в Охрид. Какво наистина се случва?

Премиерите на Северна Македония и Албания -Заев и Рама и президентът на Сърбия Вучич на тристранна среща снощи одобриха декларацията за...

Изданието припомня, че Сали Бериша е един от най-активните политици, които се противопоставят както на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, както и на инициативата за „Балканския мини-Шенген“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители